Posthotellet väntar på ombyggnad. Finansieringen är klar, men bygglovet kan ta tid.
Posthotellet väntar på ombyggnad. Finansieringen är klar, men bygglovet kan ta tid.

Posthotellet tar form

ANNONS
|

Det anrika Centralposthuset vid Drottningtorget ska byggas om till hotell- och konferensanläggning i lyxklass. Bland annat planeras 550 rum, restauranger, barer, spa och motionsanläggning i de ombyggda postlokalerna och nya hus på gården.

–Folk undrar varför bygget inte kommer igång. Det är gôrtråkigt att det dragit ut så på tiden, säger Göran Johansson (S) som minns hur lyrisk hotellbyggaren Petter Stordalen var när han gick runt i Postens gamla salar för ett par år sedan.

Nu är den norske miljardären Petter Stordalen, majoritetsägare i Home Properties, på väg till Göteborg för att delta i ceremonin vid lunchtid på fredagen.

ANNONS

Mer än en symbolisk byggstart lär det inte bli. Ännu saknas ett par viktiga moment i processen.

Detaljplanen måste godkännas av fullmäktige, och överklaganden kan göra att bygglovet drar ut på tiden.

–Men vi kan fira att kreditmarknaden har lättat och delfinansieringen är klar. Avtalet mellan Peab och Home Properties är undertecknat och alla parter är beredda att sätta igång, säger arrangören Gösta Sjöström, informationschef på Peab.

Semrén & Månssons första arkitektskisser, med två höghus bakom Posten, väckte stor debatt och upprörda känslor bland dem som vill vårda den gamla stadsbilden.

Godkände 14 våningar

För ett år sedan godkände byggnadsnämnden ett nytt förslag där tillbygget får bli max 14 våningar högt och måste rymmas inom dagens kvarter.

Men finanskrisen kom, och hotellbyggarna hade svårt att få ihop det miljardlån som bygget behöver. Ärendet blev liggande hos kommunstyrelsen.

–Allt är väl förberett och ambitionen är att få igenom planen så snabbt som möjligt nu i kommunstyrelsen och fullmäktige, säger Owe Nilsson (s).

Hotellet kan ge hundratals arbetstillfällen både under byggtiden och när anläggningen väl kommer igång.

–Tidsplanen hänger ihop med bygglovet. Men projekteringsarbetet startar omgående. Alla bygghandlingar ska vara klara så att vi kan starta samtidigt med både ombyggnad och tillbygge, säger Peter Fridmar, platschef hos Peab.

ANNONS

Centralposthuset stod klart 1925 och är förklarat som byggnadsminne. All inredning som Posten tillförde på 1960- och 70-talet har nu rensats ut. Ombyggnaden ska bland annat ge restauranger, konferensrum och hotellrum.

Ny kongressal planeras på innegården. Högsta nybygget med hotellrum får bli max 14 våningar.

ANNONS