Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu stämmer fackförbundet Vision det kommunala bolaget för etnisk diskriminering. Bild: Arkivbild
Nu stämmer fackförbundet Vision det kommunala bolaget för etnisk diskriminering. Bild: Arkivbild

Poseidon stäms för rasism – kallade inte man på arbetsintervju

Mannen sökte jobb men kallades aldrig på någon intervju. Istället valde Poseidon att kalla yngre personer med svenskklingande namn och mindre erfarenhet. Nu stämmer fackförbundet Vision det kommunala bolaget för etnisk diskriminering.

Stämningsansökan lämnades in till Arbetsdomstolen tidigare i veckan. Bakgrunden är att mannen, som sökte ett jobb på Göteborgs kommunala bostadsbolag Poseidon, aldrig kallades på någon intervju tidigare i våras.

– Vi driver detta eftersom vi ser att det finns en rimlig chans att vi vinner målet. Han har inte kallats på intervju och vi ser inga skäl till det, förutom att han är äldre och att de andra som blev kallade hade svensk-klingande namn, säger mannens ombud Caroline Bleichner som är förbundsjurist på Vision.

Poseidon: "Pretentiös" och "irrelevant"

Enligt Caroline Bleichner hade mannen bättre meriter och utbildning än flera av de sökande som kallades på intervju. Fackförbundet ifrågasätter också den motivering som Poseidons personalchef gett efteråt.

I ett skriftligt brev skriver Poseidons personalavdelning bland annat att mannens ansökningsbrev var för allmänt hållet. I CV:t hade mannen även med ett omdöme han fått från en tidigare chef – en referens Poseidons personalavdelning kallar för "pretentiös" och "irrelevant".

Vision menar dock att omdömet är relevant. Man menar också att vissa av de sökande som kallades på intervju hade ännu mer allmänt hållna ansökningsbrev än mannen. En av kandidaterna som kallades på intervju skickade inte något ansökningsbrev alls.

Missade en accent i ordet "idé"

Poseidon menar också att en grund för att inte kalla mannen på intervju var språkliga brister i hans ansökan. Mannen hade bland annat utelämnat en accent i ordet "idé" samt använt fel tempus i en mening. På ett ställe ska han också ha skrivit "fönsterskylt" istället för "skyltfönster".

– Vi tycker inte att hans språk kan ligga till grund för att inte kalla honom på intervju. Det fanns stavfel och särskrivningar även i andra ansökningar, men när de hade svenskklingande namn anmärkte man inte på det, säger Caroline Bleichner på Vision.

Nu kräver fackförbundet att Bostads AB Poseidon betalar 125 000 i ersättning till mannen för diskriminering, samt betalar hans rättegångskostnader.

"Etnisk bakgrund är inget vi tittar på"

Poseidon håller dock inte med om kritiken.

– Det är väldigt tråkigt att personen upplever det så här. Vi ser inte att vi diskriminerat någon. Det görs alltid en samlad bedömning kring kompetens och om man är lämplig för jobbet. Och det är anledningen att vi inte kallade honom, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

Efter Visions stämningsansökan kommer Poseidon att inleda förhandlingar med mannen och hans fackförbund. Innan dess vill man dock inte kommentera några detaljer.

I stämningsansökan trycker facket på att de enda som kallades på intervju hade svenskklingande namn. Hur ser ni på det?

– Ålder och etnisk bakgrund är inget vi tittar på vid rekryteringar. Man gör en samlad bedömning och det är det vi går på, säger Linda Thorsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.