Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Populär danstävling firade tioårsjubileum

På måndagskvällen gick finalen av danstävlingen "Just Move It" av stapeln. Tioårsjubileet hölls i GöteborgsOperan och lockade hundratals ungdomar.

På annandag påsk var det dags för snabba ben och enorm precision, då danstävlingen "Just Move It" anordnades för tionde året i rad. GöteborgsOperans scen fylldes på måndagseftermiddagen av hundratals ungdomar fulla av energi och nervositet. Trots hård konkurrens var stämningen god på dansgolvet men att få en chans att få vara med och dela på vinstpotten på 30 000 kronor var såklart viktigt.
– Vi har haft många anmälningar i år, säkert 150 stycken, säger Marina Hanna Esso, på ungdomssatsningen i Göteborgs stad. 
Hon och kollegan Talar Kirkor startade upp danstävlingen för tio år sedan och har varit med sedan början. De ville skapa en plats där dans var i fokus och där tjejer fick ta plats på scenen.
– Vi märker en stor utveckling hos tjejerna sedan vi startade. Förut var de mer tillbakadragna men nu tar de scenen med mer självkänsla och vågar ta plats, säger Talar Kirkor.

Internationellt deltagande

Danstävlingen har inte bara deltagare från Göteborg utan ungdomar har kommit hit från hela Sverige och även från andra länder. Tävlingen avgörs i tre olika kategorier; du kan tävla själv eller i grupp där alla dansstilar är välkomna. Kategorin breakdance battle, innebär att man tävlar i par och står med ett annat lag samtidigt på dansgolvet och kör varannan dansomgång. Rapidoz Crew går upp på scenen och möts av publikens jubel.
– Det jag älskar med breakdancing är publiken och musiken som peppar en. Och sen adrenalinet som är där i mitten, säger Eddy, 25. Hans tävlingspartner Motsi, 27 nickar.
– När jag dansar glömmer jag bort världen, för ett tag. Det låter kanske konstigt men jag liksom slappnar av, säger han.

Det är Göteborgs ungdomssatsning i samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet som har anordnat den fullspäckade dagen med tävlande i olika åldrar och dansstilar. Under kvällen spelar hip hop artisten Jireel och Danskompaniet Spinn uppträder.

Headspin, bakåtvolt, freeze. Dansteknik som kräver en hel del styrka och precision. Det kan bli tufft på dansgolvet. Men en sak är säker. Alla är här för att de älskar att dansa. När operan sakta fylls på med ungdomar, märks detta snabbt. Ingen sitter still utan fokusen är stor och alla övar inför sitt framträdande. Marina Hanna Esso berättar att deras dröm alltid har varit att hålla finalen här på Göteborgsoperan.
– Det är häftigt att få vara här, det är en viktig del av vårt arbete, att ta ungdomarna till platser i Göteborg där de annars aldrig är, säger hon.

Vinnare från grannlandet

Efter dagens energifyllda tävlingar korades till slut tre vinnare. I kategorin Solist vann Göteborgsartisten Azi, som vill skänka hälften av prispengarna till välgörenhet. I kategorin Showcase korades Örebro-gruppen Navys till vinnare, som genom Marina Hanna Esso säger att man kommer att använda pengar för fortsatt tävlande. Slutligen stod norska Floor Knights som vinnare i Break Battle. Prispengarna kommer att användas till att hjälpa sina elever att tävla i andra länder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.