Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Polska byggarbetare i vild strejk

Ett tiotal polska byggarbetare som är anställda på Pilgrim och arbetar på Johanneberg Science Park har gått ut i vild strejk. Arbetsgivaren har inte betalt skatt och nu får anställda kravbrev från Kronofogden.

Det polska byggföretaget Pilgrim har återigen hamnat i en konflikt med sina anställda. På byggarbetsplatsen Johanneberg Science Park har de anställda gått ut i en vild strejk sedan en av de tiotal anställda fått kravbrev från Kronofogden på obetald skatt.

Arbetsgivaren har inte reglerat den obetalda skatten och byggarbetarna riskerar skattekrav som de får betala ur egen fick. Enligt Byggnads har flera av de anställda jobbat i över ett år på olika arbetsplatsen i Västsverige, men arbetsgivaren har bara betalat in en liten del av deras skatter till Skatteverket.

Byggnads avdelning i Göteborg blev i går, tisdag, uppmärksammade på konflikten och den vilda strejken, som fortsatte på onsdagen.

- Vi i Byggnads Väst har uppmanat våra medlemmar på företaget att gå tillbaka till jobbet, då vi som fackförbund tar fullständigt avstånd från vilda strejker. Men vi kommer självklart fortsätta vårt arbete för att de anställda ska få sin skatt betald, säger Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Väst.

- Tyvärr är situationen på Pilgrim i Johanneberg bara toppen på ett isberg. Byggnads Västs granskning av oseriösa underentreprenörer visar att fusket är mycket utbrett och att utländska byggarbetare luras på miljonbelopp, säger Tomas Emanuelsson i ett pressmeddelande.

GP har tidigare berättat hur Byggnads granskning av lönerna för Pilgrims anställda i samband med bygget av Göteborgs Nya Arena på Kviberg slutade med rektroaktiva löner och skadestånd.

Liksom vid Göteborgs Nya Arena är det Serneke Anläggning AB, tidigare Serneke Betong, som anlitat Pilgrim.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.