Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Politiskt storbråk om bostadsbyggandet

Byggnadsnämnden har nu bestämt var stadsbyggnadskontoret ska fokusera sina krafter under nästa år och vilka planer som ska påbörjas. Men när förslaget klubbades tog M, L och D bort flera av allmännyttans stora projekt. Ett sätt att straffa Framtidskoncernen, enligt de rödgröna.
– Detta är fullkomligt oseriöst, säger Johan Zandin (V).

Startplanen, som byggnadsnämnden beslutar om varje år, är en att göra-lista för förvaltningen som beskriver vilka projekt som ska dras igång och vilka detaljplaner som ska börja tas fram. Sammanlagt omfattar den för 2020 67 detaljplaner, fyra program för olika områden och totalt 7 600 bostäder.

Men stadsbyggnadskontorets förslag blev delvis ändrat genom ett gemensamt yrkande från Demokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Där har fyra stora projekt från kommunala Framtiden, som samlar allmännyttan i Göteborg, tagits bort. Det handlar om följande projekt:

• 162 bostäder och åtta förskoleavdelningar vid Lövgärdesvägen i Gårdsten

• 250 bostäder vid Gnistgatan i Järnbrott

• 100 bostäder och en skola vid Marconigatan i Järnbrott

• En ospecificerad plan på cirka 430 bostäder i Brunnsbo

– Det är väldigt kul att se den här startplanen. Det är all-time high i bostäder. Det är också rekord när det gäller småhusen och det är viktigt för att minska flykten av arbetande barnfamiljer till våra kranskommuner, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Borttaget bostadsmål

Bråket mellan de rödgröna och M, L och D grundar sig delvis i beslut tagna inom andra delar av kommunen. Alliansbudgeten, som röstades igenom kommunfullmäktige, innebar att målet på 1 400 nya bostäder årligen inom Framtiden ströks. Men Framtidens styrelse, där de rödgröna har majoritet, beslutade att ändå sätta ett årligt mål på 1 400 nya bostäder. Resonemanget var att bara för att siffermålet strukits i kommunfullmäktige så kan Framtiden ändå sätta ett eget mål.

LÄS MER: Axel Josefson (M) till attack mot oppositionen

Men i och med att byggnadsnämnden nu ändrar startplanen så blir det omöjligt för Framtiden att nå sitt mål. Detta ser de rödgröna som ett sätt att straffa Framtiden. Men enligt Hampus Magnusson är det hela en naturligt följd av beslut i fullmäktige och rådande budget.

– Kommunfullmäktige har redan varit tydliga med att ta bort målet med 1 400 bostäder. Sedan obstruerar Framtidens styrelse och lägger till det. Då rättar vi till det beslutet. Från och med i dag är gräddfilen för Framtiden stängd.

Hampus Magnusson menar att Framtidens styrelse obstruerat i frågor om både bostadsbyggande och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Det stämmer inte, enligt Johan Zandin (V).

– Vad är det man har gjort som strider mot budgeten? Att kommunfullmäktige tar bort siffermålet hindrar inte Framtiden från att ha ett sådant mål. Det är rimligt för Framtidens personal att det finns ett mål att jobba mot.

Miljöpartiet menar att beslutet riskerar att skapa en situation där stadens olika beslutande nämnder arbetar mot varandra.

– Det är en olycklig utveckling. Vi vet att vi har olika majoriteter i olika nämnder. Det är enkelt att lägga fälleben för varandra och det finns en risk att vi får en situation där vi helt enkelt inte kan bygga och utveckla staden, säger Adam Wojciechowski (MP).

Hög byggtakt innebär hög risk

Demokraternas ena ledamot i byggnadsnämnden, Jan Jörnmark, sitter också med i Framtidens styrelse. Han menar att beslutet att plocka bort projekt från allmännyttan var det enda logiska, givet de beslut som kommunfullmäktige fattat och för att minska den ekonomiska risk som en hög byggtakt innebär.

– Det är ekonomiskt ohållbart. VI har fått dragning efter dragning i Framtidens styrelse av ledningen om detta. Vi är inte emot att Framtiden bygger men man måste bygga med ansvar, säger Jan Jörnmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.