Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lilleby. 80 villavagnar placeras nu på Lilleby camping för att ge tillfällig bostad för 200 nyanlända.

Politisk strid om villavagnarna

De rödgröna tycker att Moderaterna går SD:s ärende när de säger nej till villavagnar i Lilleby. M vill lösa det genom att privatpersoner ska hyra ut till nyanlända i Göteborg.

Vid presskonferensen efter onsdagens kommunstyrelsesammanträde blev meningsskiljaktigheterna kring bostadsfrågan för nyanlända tydliga. SD och M vill i var för sig olika förslag riva upp beslutet, som innebär att 80 villavagnar placeras på Lilleby camping för att ge tillfällig bostad för 200 nya göteborgare, men fick inte med sig de andra partierna.
L och KD visar upp sina mänskliga sidor, säger Daniel Bernmar (V).
– Det är välkommet att L och KD är konstruktiva i den här frågan. För i sak är M och SD överens. De stoppar huvudet i sanden och säger nej, nej, nej. Men de har inga egna förslag på lösningar, säger han.

Krävs fler lösningar

MP:s Ulf Kamne säger att det krävs en mängd olika lösningar för att snabbt få fram bostäder.

– Framför allt handlar det ökat bostadsbyggande, men vi behöver snabbspår för att komplettera det. Förutom villavagnsparken har vi nu tre olika platser där vi vill uppföra temporära bostäder. 
Det finns också planer på flytande bostäder vid kajkanten vid Älvstranden och vid Röda sten. Genom Boplats vill kommunen hitta ytterliga boenden där privatpersoner är villiga att hyra ut rum.

Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden, tycker att pratet om att M skulle vara på samma linje som SD är oseriöst.
Ni är emot villavagnsparken i Lilleby. Vad föreslår ni i stället?
– Vi vill intensifiera arbetet med att få allmänheten att hyra ut rum. Förra hösten fanns ett stort folkligt stöd i Refugees welcome to Gothenburg. Det borde kunna tas till vara. Då blir det en helt annan frivillighet.
Men tror ni verkligen det skulle vara tillräckligt?
– Som det ser ut nu kommer vi inte att kunna ta emot alla. Tjänstemännen på kommunen är väldigt stressade, det är därför det kommer akuta lösningar.
– Vi pratar också om att underlätta processen med Attefallshus, som privatpersoner kan hyra ut. Det skulle bli i mindre skala plus att det också skulle komma underifrån.

880 personer har anvisats till Göteborg i år och kommunen har redan fått anstånd med tidpunkten. Om det inte finns någonstans att bo – vad ska man göra?
– Jag tycker man måste stanna upp och ta lite ansvar. Ska de flytta till sämre standard än de har på asylboende? Hur ska de kunna integreras när de bor i en trailerpark som dessutom är kostsamt? Är det rimligt?
Alternativet är ofta vandrarhem eller hotell är det rimligt?
– Om regeringen lagt på oss frågan så måste de vara med och hjälpa till. Vi testade med temporära boenden, men det föll på juridiska och ekonomiska grunder. Vi kan inte låtsas att vi löser det varje pris och vilken kostnad som helst.
 

Människor har flytt från krig och har fått asyl. De måste väl ha någonstans att bo?
– Då får regeringen hjälpa oss antingen med lagstiftning eller med pengar.
Hur hjälper det?
– Det finns en ersättning för varje person, men den täcker inte kostnaderna. Göteborg är inte ensam om det här, Stockholm har också jätteproblem.  
– Kommunen borde söka anstånd igen. Det skickar signaler till regeringen och det är viktigt att de får.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.