Politisk strid om avgift till vattennätet

Anslutningsavgiften till vattennätet kommer sannolikt inte att höjas. I stället väntas staden täcka upp VA-kostnaderna med brukningsavgiften.
– Det är inte göteborgarnas sak att subventionera villaägare, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Utbyggnaden av det kommunala vatten och avloppsnätet ska i grunden finansieras genom anslutningsavgiften, den fasta summa som betalas när ett hushåll ansluter sig till ledningsnätet.

Men i Göteborg finansieras endast drygt 70 procent av utbyggnaden av denna avgift. Resterande täcker staden upp genom att använda sig av brukningsavgiften, alltså den avgift som baseras på hur mycket vatten som det enskilda hushållet använder.

På onsdag tog kommunstyrelsen ställning till huruvida staden på sikt ska arbeta för att täcka upp hela kostnaden med anslutningsavgiften. Något som i praktiken innebär att den höjs över tid.

Stor risk att byggandet bromsas

Alliansen föreslog att staden ska stryka den delen i tjänstemännens förslag som handlar om 100 procent täckningsgrad och därmed fortsätta täcka glappet med brukningsavgiften.

ANNONS

De borgerliga partierna hänvisar till att det inte är ovanligt att man gör på det viset i andra kommuner.

– Vi ser en stor risk i att om man höjer avgiften så kraftigt så bromsar man byggandet, framförallt av småhus. Den som ska bygga ett nytt hus klarar inte av att ta en ökning, eftersom det är redan är alldeles för dyrt att bygga, säger kommunalrådet Axel Josefson (M).

Förslaget vann stöd hos de två kommunalråden Martin Wannholt och Lars Hansson, och kunde därmed röstas igenom med voteringssiffrorna 7-6.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, är kritisk till det framröstade förslaget.

– Jag tycker det är olyckligt. Det är viktigt att varje medborgare betalar för sin egen förbrukning. Det finns ingen rättvisa i det här, säger hon.

"Oacceptabelt"

Även kommunalrådet Daniel Bernmar (V) hör till kritikerna och menar att de som bor i äldre fastigheter nu får täcka upp kostnaden för de nya fastigheterna.

– Jag tycker det är oacceptabelt att de som bor i bostadsrättslägenheter och hyreslägenheter ska ska betala villaägarnas avgifter. Det är att omfördela från de fattigare delarna av befolkningen till den rikare delen av befolkningen, säger han.

Axel Josefson ger dock inte mycket för den kritiken.

ANNONS

– Jag tror att vänsteroppositionen inte vill att det byggs småhus. Då är det ett effektivt sätt att höja avgifterna så att det blir omöjligt att bygga, säger han.

Ärendet går nu till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Sannolikt kommer det även att röstas igenom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS