Politikernas svar på mutrapporten

ANNONS
|

Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson tycker att det också slår mot oppositionspartiet Moderaterna.

- Det var den starke ledaren som tillsammans med det största oppositionspartiet och tillsammans med näringslivet satte agendan. Övriga personer var uteslutna från de viktiga besluten och var rädda för att göra någonting, säger hon i en kommentar.

Göran Johansson, fd kommunalråd (S):

- Att jag och moderatledaren skulle göra upp med näringslivet? De gånger vi har träffat näringslivet tillsammans är jävligt lätt räknade. Jag tror aldrig jag har träffat näringslivet tillsammans med moderatledaren. Jag känner inte igen mig.

ANNONS

- Det finns så många skrönor som har gått om mig de här åren, som fått luft under vingarna. Det är sådant som GP har blåst under och som sedan blivit sanning.

Göran Johansson om Göteborgsandan:

- De kopplar ihop mutaffären med Göteborgsandan. Det kan jag inte begripa. Jag ärvde Göteborgsandan av dem som var före mig. Jag har jobbat i den. Jag har aldrig någonsin över huvudtaget varit i närheten av en mutsituation. Det påstås att vi går på Ullevi och gör upp. Det är ju inte sant.

Göran Johansson om sitt ledarskap:

- Mitt ledarskap har inte med Göteborgsandan att göra. Det kan säkert vara plus och minus med ett starkt ledarskap. Har man en stark vilja så driver man frågor, annars blir ingenting gjort. Jag skäms inte för att ha velat göra någonting och jag har gjort så gott jag kunnat. Det är bättre än att sitta still och inte göra ett jävla skit.

ANNONS

Socialdemokraternas nuvarande ledare i Göteborg, Anneli Hulthén vill inte kommentera med hänvisning till att hon är på resa utomlands. Hon överlåter det åt kommunalrådet Dario Espiga (S).

– Rapporten lyfter fram frågor som vi redan visste om och känt till de senaste åren, säger han.

– Det finns ett behov av att arbeta med etik och moral, att inte ha så många olika policys, vara öppna i våra beslut och kanske inte ha så många bolag. Det har vi försökt åtgärda de senaste åren. Vi är inte där än men vi är på god väg.

Dario Espiga vill också fördela ansvaret på fler parter än den politiska ledningen.

– Göteborgsandan har varit diskuterad länge. Det tar många år att ändra på det. Man har försökt hitta genvägar till vissa beslut. Men det är en kollektiv skuld. Både politiken, förvaltningarna och bolagen som vill muta sig för att få fördelar är alla ansvarig, säger han.

Dario Espiga om Göteborgsandan:

- Göteborgsandan har varit diskuterad länge. Det tar många år att ändra på det. Man har försökt hitta genvägar till vissa beslut. Men det är en kollektiv skuld. Både politiken, förvaltningarna och bolagen som vill muta för att få fördelar är alla ansvarig.

ANNONS

Dario Espiga om Socialdemokraternas ansvar:

- Ja, det var kanske mitt parti, men även oppositionen tillsammans med näringslivet och universitetet försökte hitta breda uppgörelser som kanske inte alltid var diskuterade i fullmäktige innan.

Ledarskapet uppvisade, enligt granskningen, drag som indirekt bidrog till att riskerna för oegentligheter underskattades. Politiker satt på dubbla stolar, tjänstemän rekryterades under slutna former och medborgarnas inflytande försvårades.

– Ja, det var kanske mitt parti, men även oppositionen tillsammans med näringslivet och universitetet försökte hitta breda uppgörelser som kanske inte alltid var diskuterade i fullmäktige innan, säger Dario Espiga.

David Lega, kommunalråd (KD):

- Det är jättebra att det här arbetet är genomfört av en helt oberoende part. Det ger tyngd och legitimitet till förslagen. Det här är den bilden många har haft av hur det är. Därför är det skönt att få den bekräftad av en oberoende källa. Det skall väldigt mycket till om man inte tar till sig de förslag kommissionen har lagt.

ANNONS

Jonas Ransgård, kommunalråd (M):

- Vi välkomnar kommissionens rapport och vi förutsätter att rekommendationerna kommer att kommer bli en del av stadens fortsatta arbete mot korruption och mutor. Göteborg behöver en ny anda och ett maktskifte. Resultatet från kommissionens enkät är alarmerande och måste följas upp.

Jonas Ransgård om Moderaternas ansvar:

- Jag tycker att vi gjort mycket för att peka på alternativ i stora beslut. Men vi kunde säkert varit skarpare i vår kritik, även om vi rätt ofta framförde sådan.

Helene Odenjung, kommunalråd (FP):

- Rapporten är viktig och kritiken visar att det finns en kultur att göra upp med, det går inte att bara vända blad. Den tystnads- och beslutskultur som fått råda i Göteborg måste brytas. Framtiden kräver ett ledarskap som genomsyras av professionalism, civilkurage och öppenhet.

Helene Odenjung om Folkpartiets ansvar:

- Jag tycker att vi gjort många saker, bland annat kritiserat bolagiseringen av staden. Men när vi kritiserat har vi ofta fått höra att vi inte ställt upp på göteborgsandan och varit bråkiga.

ANNONS

Inga-Britt Ahlenius, fd chef för Riksrevisionen och korruptionsutredare för Europaparlamentet och generalsekreterare för FN:s internrevision:

- Jag hinner inte läsa hela rapporten på 200 sidor nu. Men jag kollar vad GP skriver. Kulturellt och moraliskt sammanbrott skulle man väl kunna kalla det.

Man hittar bra jämförelse om man kollar hur det såg ut i Enron och Worlddcom några månader innan de gick i konkurs.

ANNONS