Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Politikernas plan för att minska vårdköerna

Här är planen som politikerna hoppas ska minska vårdköerna i Göteborg. En ny närakut ska öppna på Östra sjukhuset i Göteborg. – Vi hoppas att detta leder till ett smidigare, snabbare och bättre omhändertagande med vård på rätt vårdnivå, säger Jonas Andersson (L) ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Varje år söker över 100.000 patienter till akutmottagningen och barnakuten på Östra sjukhuset, men Hälso- och sjukvårdsstyrelsen menar att den siffran skulle kunna vara lägre eftersom många av dem inte behöver sjukhusets stora resurser.

Därför byggs nu en ny närakut som ska öppna på Östra sjukhuset i Göteborg. Den ska ligga i anslutning till den befintliga akutmottagningen och beräknas minska antalet sökande patienter med 20 000 - 30 000. Notan? Omkring 35 miljoner kronor.

Jonas Andersson (L) är ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och säger att den nya mottagningen byggs av flera anledningar.

"Det är många patienter som går fel"

– Vi har inte ett helt tillfredsställande mottagande på våra akutmottagningar i dag. Det är många patienter som går fel, som vi kallar det, men det är heller inte lätt för patienterna att veta vart man ska gå.

Den nya mottagningen ska enligt Jonas Andersson ses som ett komplement till den befintliga.

– Det handlar om att ha en avlastningsakut för de som inte behöver det stora sjukhusets resurser. På sjukhuset finns i stället extraresurser för de som behöver exempelvis röntgen.

Barnakuten får avlastning

Jonas Andersson förutspår att främst Östra sjukhusets barnakut kommer att avlastas.

– Det är framförallt där som det finns en större mängd patienter som åker in med stor oro men utan kunskap om vad man för vård som behövs.

Politikerna fattade ett första beslut om den nya mottagningen redan i början av sommaren, men nu är det alltså helt klart, och den öppnar i slutet av november.

– Det kommer att bli lite kortare öppettider till en början, innan allt är på plats, för det är en rekryteringsprocess som pågår, säger Jonas Andersson.

Förhoppningen: Minskade vårdköer

Förhoppningen är att mottagningen i det långa loppet ska bidra till att minska vårdköerna i staden.

– Vi hoppas att detta leder till ett smidigare, snabbare och bättre omhändertagande med vård på rätt vårdnivå. Det är förhoppningen. Sedan kanske vi kommer se andra konsekvenser som vi inte har räknat med också.

I mitten av 2018 kommer projektet att utvärderas.

– Vi måste nog ha hållit igång i åtminstone ett halvår för att vi ska kunna se någon effekt, så till sommaren ska vi göra en större utvärdering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.