Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikard Soleby säger att märker inte av någon politisk aktivitet över huvud taget i Biskopsgården och tycker det är bekymmersamt att så få politiker bor här.

"Politikerna tyr sig till sina egna områden"

Spelar det egentligen någon roll var de folkvalda bor? Svaren varierar när GP ställer frågan på Vårväderstorget och Torslanda torg.

Det är lugnt, nästan fridfullt, på Vårväderstorget. Enstaka människor går över torget och regnet faller mjukt. En parkerad polisbil är det enda som skvallrar om den senaste tidens oroligheter.
Rikard Soleby, 30 år, har med sig lilla dotter och söker skydd från regnet i en tunnel utanför en livsmedelsaffär. Han har bott i Biskopsgården i två år. 
– Det är fint här. Nära naturen och så. Frågan är hur vi gör om några år. Om vi kommer att bo kvar eller ej. Jag har hört att skolan inte ska vara något vidare. Att många sätter sina barn i andra skolor och att de som går här inte lär sig lika mycket.
Rikard Soleby säger att han inte märkt av någon politisk aktivitet alls i området och han tycker det är bekymmersamt att så få politiker bor här.
– Det är inte bra för mångfalden. Det blir ett vi - och domtänkande i stället för att vi alla är en del av staden, säger han.

Under tak på en uteservering sitter Zoubaida Lazkani, 43 år och Marwa Mokadeem, 68, och dricker kaffe. Båda önskar att de kunde känna sig tryggare i sin stadsdel. Ändå trivs de här. 
– Jag känner alla grannar. Och om jag skulle köpa hus skulle jag helst vilja bo här. Men det är klart man blir orolig när man hör om att de kastat in handgranater i lägenheter, säger Zoubaida Lazkani.
Tror du det spelar roll var politikerna som tar beslut om området bor?
– Jag är inte alls insatt i politik och känner inte till någon av dem. Så jag vet inte. I Libanon kunde det innebära en större risk om man bodde granne med en politiker. Jag vet inte.

"Öka säkerheten"

Men Makwa Abubakar, 41 år, tror att det skulle gynna Biskopsgården om fler beslutsfattare bodde här. Han kommer från Burundi och har bott i Sverige i två år. Nu läser han svenska på SFI. 
– Om fler politiker bodde här skulle nog säkerheten vara högre. Jag kan tänka mig att det skulle förbättra området och att det skulle satsas mer här då. 
Hadije Hajdini, 30 år, kommer gående över torget. Hon är lite stressad och är på väg till jobbet. 
– Många vill inte bo här, men det kan hända våldsdåd varsomhelst, säger hon. Kanske skulle människor känna sig tryggare om det bodde fler politiker i området. Kanske skulle det hjälpa om de såg mer av vad som pågår. 

I andra delen av Västra Hisingen, på Torslanda torg, ska Morgan Zeander, 81 år, precis ge sig ut på en cykeltur.
Har det någon betydelse om politikerna bor i området de beslutar över? 
– Ja, det tror jag nog. De tyr sig nog till där de själva bor och gillar de frågor som ligger dem närmast. 
Han säger Biskopsgården troligtvis missgynnas av att det bor så få beslutsfattare där.
– Och de behöver all hjälp i dag. Det är hemskt med det hänsynslösa våldet. 
Morgon Zeander har bott i Torslanda i 50 år och jobbade på Volvo innan han pensionerades.
– Jag hade många jobbarkompisar som bodde i Biskopsgården. De trivdes görbra. Men nu efter att så mycket hänt har det fått dåligt rykte. 

"Självklart viktigt"

Andreas Holmlund, 46 år, är på väg till sopsorteringen. Han är tandläkare och har sin praktik på Torslanda torg. Själv bor han på Kungshöjd.
– Självklart är det viktigt att politikerna bor i området som de ska företräda, så att de tydligt ser de problem som finns. Det ingår i själva samhällskontraktet.
– Det finns så mycket utanförskap i dag, många knyter näven i fickan. Men samhällets brister måste synas och belysas. 

I ett kafé på Torslanda torg sitter Ann-Sofie Brikell, 51 år, och tar en fika. Hon tror inte politikernas adress har i någon betydelse för vilka beslut de tar.
– De ska väl tycka det de gör, alldeles oavsett var de bor. 
Ann-Sofie Brikell är uppväxt i Torslanda och bor sedan tre år tillbaka i Tuve. Hon vill gärna tillbaka, men bostadspriserna i Torslanda har skjutit i höjden.
– Skolan här är jättebra. Det är ett bra område för barn att växa upp i.
Hon berättar att det varit stridigheter mellan de unga i Biskopsgården och Torslanda under många år. 
– Det är kontaktproblem. Man borde ha utbyte mellan skolorna så att eleverna kunde lära känna varandra bättre. Det är något som politikerna borde se över. Sen borde alla politiker nattvandra i olika områden för att se hur det är, säger hon.

Läs även: Få beslutsfattare bor i Biskopsgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.