Politikerna skjuter arenabeslutet framåt

Frölunda hockey, Göteborg & Co och Gothenburg horse show har alla riktat kritik mot huvudspåret i arenafrågan – att riva Scandinavium för att sedan bygga nytt. Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) säger att han inte vill låsa sig vid något alternativ än, men konstaterar att det inte kommer att gå att göra alla nöjda.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen skjuter beslutet i arenafrågan framför sig. Frågan bordlades på onsdagens möte. Nu är förhoppningen att man ska komma överens till mötet om två veckor – men det är långt ifrån säkert.

Sedan tidigare har kommunstyrelsen beslutat att antingen bygga en helt ny arena på den tomt där Scandinavium ligger i dag, renovera den befintliga arenan till modern standard eller bygga en ny arena på Valhallabadets tomt.

Sex partier står bakom det beslutet – S, V, M, D, L, C – och nu jobbar en arbetsgrupp, som Vänsterpartiet leder, med att bestämma hur man ska gå vidare.

Hämtar in synpunkter

Kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Bernmar säger att man nu försöker hämta in synpunkter från parter och intressenter, så att alla känner sig delaktiga i processen.

ANNONS

– Det gör att det tar tid, men det är bättre att det får ta lite tid och att vi säkerställer att vi får en god ordning som alla är nöjda med.

Därmed inte sagt att alla kommer att bli nöjda med det man kommer fram till.

– Vi kommer aldrig komma ifrån att det finns målkonflikter, men vi kan minimera effekterna.

I april 2015 kallade S, V, MP och Fi till pressträff utanför Scandinavium. Beskedet var att arenan skulle få stå i tio år till. Dåvarande alliansen tyckte att det var för länge och satte igång det arbete för att bygga en ny arena som fortfarande pågår.
I april 2015 kallade S, V, MP och Fi till pressträff utanför Scandinavium. Beskedet var att arenan skulle få stå i tio år till. Dåvarande alliansen tyckte att det var för länge och satte igång det arbete för att bygga en ny arena som fortfarande pågår. Bild: Björn Olsson

I samband med att det blev känt att tjänstemännens förslag är att riva Scandinavium och bygga nytt på samma tomt uttryckte Frölunda hockey en oro för att det skulle kunna ta död på hela föreningen. Sedan dess har ledningen för Gotheburg horse show uttryckt liknande farhågor. I förra veckan sa Göteborg & Co:s vd Peter Grönberg att flera år utan en arena kommer att vara förödande för Göteborg som evenemangsstad.

Har inte låst sig än

Daniel Bernmar säger att det är just den här typen av synpunkter man måste ta in – och att han inte låst sig vid något av de tre alternativen än.

– Vägvalet vi står inför är någon av de två placeringarna och då är Frölunda, till exempel, en intressent vi behöver lyssna på. Men vi måste också hålla ihop gruppen av partier och se vad som är bäst, säger han.

ANNONS

De partier som står utanför överenskommelsen delar inte alls bilden att det finns en öppenhet för att pröva andra alternativ än att bygga nytt på Scandinaviumtomten. Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel tycker att renoveringsalternativet är mycket bristfälligt utrett av tjänstemännen.

– Vi skulle vilja vet lite mer på djupet vad det skulle innebära. Att renovera är det som är klimatmässigt, ekonomiskt och socialt bäst. Vi har också en annan ekonomisk situation i dag, det talar också för det alternativet, säger hon.

”Behöver börja om”

Kristdemokraterna hoppade av överenskommelsen för drygt ett år sedan. Kommunalrådet Elisabet Lann delar Karin Pleijels uppfattning att utredningen ”för att hålla tempot uppe” bara tittat på ett alternativ – och att det gör att man egentligen skulle behöva börja om igen. Hon tycker att en återremiss för att räta ut fler frågetecken är det enda rätta nu.

– I nuläget finns bara ett alternativ, och det är väldigt hårt kritiserat, med rätta. Jag skulle vilja att man verkligen går till botten och utreder möjligheten att uppgradera det som finns, så att man kan hålla verksamheten igång.

Hon säger att det är viktigt att lyssna på till exempel Göteborg & Co när de varnar för att det finns stora risker med att riva.

ANNONS

– Det är lite som om man producerar en väldigt attraktiv produkt i en fabrik och behöver expandera, då river man inte fabriken och bygger nytt för då har man tappat de marknadsandelarna. För Göteborg som destination så är det förödande att göra ett så långt verksamhetsavbrott.

Även Sverigedemokraterna, som också de står utanför överenskommelsen, vill skicka tillbaka frågan till tjänstemännen för vidare utredning.

LÄS MER:Ny arena på Scandinaviums tomt huvudalternativet

LÄS MER:Göteborg & Co ser stora risker med arenaförslaget

LÄS MER:Gothenburg horse show hotas av Scandinavium-planerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS