Politikerna om Plaskis framtid efter skejtbråket

Politikerna i Park- och naturnämnden kämpar för att lösa frågan om Plaskis och skejtarnas framtid.
– Skejtande är en OS-sport. Vi kan inte fortsätta behandla skejtarna såhär. Vi är överens om en snabb lösning, säger Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C).

ANNONS

LÄS MER:Nu ska skejtarna stoppas i Plaskis: ”Nedskräpning”

Plaskdammen i Majorna, som på sommaren svämmar över av vatten och glada barn, fylls när den tömts på hösten i stället med skejtare. Den är en av Göteborgs mest populära mötesplatser.

I början på september möttes dock stadens skejtare av ett snopet besked – det är inte längre tillåtet att bygga ramper och skejta i Plaskis.

LÄS MER:Kommunalrådet vill se skejtarna göra comeback i Plaskis

Angeläget att hittat en lösning

På måndagskvällen fattade Park - och naturnämnden beslut om att låta förvaltningen hitta lösningar för bullerreducerande åtgärder.

– Alla partier är helt överens om att det måste till en snabb lösning på problemet och hela nämnden ställer sig bakom det yrkande som S,V, MP och Fi lagt. Men vi behöver hitta en lösning som gör alla parter nöjda och därför lade vi ett tilläggsyrkande, säger AnnaSara Perslow, ordförande i Park- och naturnämnden.

ANNONS

Frågan om Plaskis och skejtande har varit uppe på nämndmöten tidigare.

– Det har varit så många turer fram och tillbaka nu, skateboardåkande räknas som en OS-sport, vi kan inte fortsätta behandla åkarna så här. Vi måste ta fram en plats där de kan vara.

LÄS MER:Tunga politiker om Plaskis: ”Vi ska hitta en lösning”

Utnyttja terrassen – och sätta in ventiler

Det yrkande som de rödgröna partierna lagt innebar att återställa Plaskis till det som det varit förut – det vill säga återställa möjligheten för skejtarna att använda ramper. Alliansen betonade barnperspektivet.

– Barnkonventionen är ju svensk lag. Det är jätteviktigt att vi har med dem i det här beslutet och fattar ett beslut som blir bra för dem, säger Perslow.

AnnaSara Perslow (C). (Arkivbild.)
AnnaSara Perslow (C). (Arkivbild.) Bild: Stefan Berg

Ett av förslagen som presenterades under mötet var att titta på möjligheten att utnyttja den terrass som ligger strax ovanför Plaskis. Det är ett förslag som varit uppe till diskussion tidigare.

– Arbetsgruppen Gatuplan hade hittat ett förslag som tydligen hade presenterats redan för sex år sen där möjligheten att använda terrassen kom på tal. Tydligen har det åkts väldigt mycket skateboard där under 90-talet. I dag är dock inte marken eller asfalten optimal, säger Perslow.

Enligt henne så ska även akustiker som nämnden talat med mena att ljudet från den högre platsen färdas annorlunda, vilket skulle kunna innebära att boende i området inte störs av lika mycket som nu.

ANNONS

Ett annat förslag, enligt AnnaSara Perslow, är att sätta in en ljuddämpande ventil i bostadshusen för att försöka sänka ljudet som kommer från skejtarna.

LÄS MER:Nu fylls plaskis med vatten – lockar redan tidiga badgäster

Inte optimala för mindre barn

Många idrottsutövare får lämna sin stadsdel för att kunna utöva sin sport. Vad talar för att skejtarna inte kan flytta på sig?

– Vi har flertalet andra skejtanläggningar, som Actionparken, de kan åka till. Jag vet att flera skejtare varit nere på Röda sten men det är ju inga platser man skickar sin sexåring till. Det som är unikt med Plaskis är att föräldrar eller vuxna kan ha översikt över området.

Att helt ta bort möjligheten att utöva spontanidrott skulle enligt Perslow få stora konsekvenser. Området skulle bli otryggt och den annars så givna samlingsplatsen skulle bli tom.

– Det är en rädsla vi inte kan stå bakom. Därför ligger jag på förvaltningen varenda dag om ett besked.

ANNONS