Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Politikerna kräver utredning om coronadödsfallen på äldreboenden

Under vårens granskning har GP kunnat visa att betydligt fler dött i covid-19 på stadens äldreboenden än staden uppgett. Nu kräver politikerna i kommunstyrelsen att de höga dödstalen av corona på äldreboendena i Göteborg utreds. Samtidigt riktar Daniel Bernmar (V) hård kritik mot att alliansen och S inte agerat kraftfullare i hanteringen av corona.
– Vi har varit frustrerade länge nu över bristen på information och en övergripande och korrekt bild. Det är bra att borgarna och S nu skriver in sig på vårt yrkande, men det är alldeles för sent, säger han.

Enligt kommunens senaste lägesbild har 54 procent av de kommunala äldreboendena och 46 procent av alla äldreboendena smittan just nu. Men GP:s granskning visar att siffran är betydligt högre än så, och att mer än två tredjedelar av av boendena har drabbats.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ har krävt bättre information om läget. Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) säger att de har varit frustrerade länge och velat att alliansen och S, som bildat en coronagrupp, agerar mer kraftfullt och att de under sex veckor har suttit passivt i hanteringen av corona, medan oppositionen knuffat på.

– Nu tappade vi tålamodet och lade ett formellt yrkande om vilken information vi vill ha och att arbetet utvärderas. Det har gått för långsamt, men det är bra att de nu skriver upp sig på vårt yrkande, säger han.

Han ser allvarligt på situationen.

– I en sådan här kris krävs det att de som sitter på ordförandeklubban säkerställer och tydliggör vilken information vi behöver och hur vi får en snabbare beslutsväg, inte att de inväntar att någon annan ska göra något.

Bred uppslutning

Inför onsdagens kommunstyrelsesammanträde slöt partierna upp brett och bakom kravet som också röstades igenom stod nu de rödgrönrosa tillsammans med alliansen och S.

Utöver att utreda smittspridningen externt, vilket också ska mynna ut i förslag på hur smittspridningen ska minska, ställer partierna krav på att stadsledningskontoret i fortsättningen ska ge fullständig tillgänglig information en gång varannan vecka om situationen på stadens äldreboenden.

LÄS MER: Tre fjärdedelar av Göteborgs kommunala äldreboenden har drabbats av covid-19

LÄS MER: Nästan 200 döda i covid-19 på äldreboenden i Göteborg

Det handlar om siffror som sjukskrivningstal, antalet smittade, misstänkt smittade och antal avlidna jämfört med tidigare år.

"Det har saknats information om smittspridningen på Göteborgs äldreboenden som har försvårat Kommunstyrelsens ansvar för övergripande samordning i krisen." står det i utredningen.

Brister på äldreboenden

I maj bekräftade staden brister på de hårt coronadrabbade äldreboendena Geråshus och Kviberg, som GP tidigare har avslöjat. Det handlar bland annat om brister i styrning och ledning och efterlevnad av rutiner och riktlinjer.

– För oss har det viktigt att få till en utredning kring situationen och hur vi kan dra lärdom av den. Tidigare har vi också initierat en mer omfattande utredning, säger Axel Josefson (M).

Han håller inte med Daniel Bernmar om att alliansen och S har varit saktfärdiga.

– Alliansen och S har under två månaders tid lagt ett antal yrkanden för att komma tillrätta med pandemin. Jag har känt mig trygg i informationsbytet med förvaltningsledningen och fackliga representanter.

Han säger att de, när situationen uppdagades på äldreboenden i staden, lade fram förslag på hur äldreomsorgen, och personalförsörjningen här, skulle stärkas.

– Sedan om de vill kritisera oss för bristande information, ligger det också stor del på dem själva. Alla har haft möjlighet att begära information, det finns inget som har hindrat dem från det, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Het debatt om coronasmittan på äldreboendena

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.