Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna är oense om vilket slags kött som är mer miljö- och djurvänligt. Bild: Johan Bävman/TT
Politikerna är oense om vilket slags kött som är mer miljö- och djurvänligt. Bild: Johan Bävman/TT

Politikerna bråkar om köttet i skolan och äldreomsorgen

Ekologiskt kött är bättre för djuren och naturen, menar Miljöpartiet i Göteborg. Nej, närproducerat kött ger bättre livsvillkor och mindre utsläpp, hävdar Centerpartiet. Åsikterna om vilket kött som ska serveras i skolor och på äldreboenden går isär – men vem har egentligen rätt?

Andelen upphandlat ekologisk kött i Göteborgs stad har minskat från 66 procent 2019 till 39 procent 2021. Nu reagerar Miljöpartiet och Vänsterpartiet och föreslår att andelen ekologiskt kött i kommunens verksamheter bör öka igen.

– Alliansen har slopat kravet på hundra procent ekologiskt kött som vi hade och det är tydligt att de prioriterar ner det ekologiska, säger Karin Pleijel som är gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg.

Bakgrunden är att stadens tidigare rödgrönrosa styre hade ett mål om att allt kött som serveras i stadens verksamheter skulle vara ekologiskt. När alliansen tillträdde slopades den ambitionen och ersattes med ett allmänt mål om 80 procent ekologisk mat, medan köttet i större utsträckning skulle komma från lokala bönder.

LÄS MER: Hälsomaten som kan vara en klimatbov

LÄS MER: Spår av ogräsmedel i vin – alla klarade gränsvärden

Enligt Karin Pleijel handlar det för Miljöpartiet om att köttet som serveras i staden ska komma från djur som hade en gott liv.

– Det ska vara bra för både människa och natur och även för de kor, grisar och kycklingar som får ett lyckligare liv, mer i linje med sina naturliga beteenden.

En annan aspekt i frågan är växthusgasutsläppen. En omdebatterad studie från 2018 från bland annat Chalmers, visar att ekologisk köttproduktion har en högre klimatpåverkan än konventionell, då det krävs större landytor.

Karin Pleijel menar dock att ekologisk certifiering är en förutsättning för att sänka utsläppen.

– Den studien är väldigt ifrågasatt. Man kan göra ett enkelt räkneexempel, men i många länder stämmer inte den slutsatsen, säger hon.

Centern föredrar närproducerat

Emmyly Bönfors, Centerpartiets gruppledare i Göteborg, håller med om att klimatpåverkan och goda livsvillkor för boskapen är viktigt. Men enligt henne kan kommunen bäst tillgodose det genom att köpa in mer närproducerat kött.

– Ekologiskt är inte alltid det bästa för djuren. Det finns exempel där ekologiskt har sämre djurskydd än svenskt. Vi ville stärka djurskyddskraven i det köttet som serveras i våra skolor och äldreboenden.

Angående miljöaspekten säger hon:

– Utifrån ett klimatperspektiv så är ju ekologiskt ifrågasatt, eftersom det krävs större arealer för att få den avsättningen som man skulle få med konventionella jordbruksmetoder.

Sedan 2019 har andelen ekologiskt kött minskat drastiskt i Göteborgs skolor och äldreboenden. ”Ekologiskt är inte alltid det bästa för djuren” menar Emmyly Bönfors (C). Bild: Olof Ohlsson
Sedan 2019 har andelen ekologiskt kött minskat drastiskt i Göteborgs skolor och äldreboenden. ”Ekologiskt är inte alltid det bästa för djuren” menar Emmyly Bönfors (C). Bild: Olof Ohlsson

Experten: ”inte genomtänkt”

Stefan Wirsenius, docent i miljö- och resursanalys av jordbrukssystem på Chalmers, är en av författarna till studien som visade att växthusgasutsläppen var högre vid ekologisk än konventionell djuruppfödning.

Om man vill prioritera djurens livsvillkor menar han dock att ekologiskt är ett bättre alternativ.

– De flesta menar att ekologisk köttuppfödning har bättre djurvälfärd. Det finns mer plats i stallarna och exempelvis grisarna får gå ut en del av året, vilket inte konventionella grisar får.

Gällande klimataspekten står han fast vid sitt forskningsresultat:

– Ekologisk mat har betydligt större klimatpåverkan för att det krävs mycket större landareal.

Enligt Stefan Wirsenius slängs det mycket med de två begreppen utan att det finns någon egentlig uppfattning om vad de betyder. Vad en kommun väljer att köpa in beror helt enkelt på vad man anser bör väga tyngst.

– Dessa mål sätts utan en genomtänkt idé om vad man vill åstadkomma. Ofta har man bara bestämt att det ska köpas in antingen ekologiskt eller närproducerat utan att ha tänkt på vilka miljöförändringar man vill uppnå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.