Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Politiker om bristerna på coronadrabbade äldreboenden: "Allvarligt"

På onsdagen fick politikerna i kommunstyrelsen information om de brister på de coronadrabbade äldreboendena Geråshus och Kviberg, som GP tidigare har avslöjat. Situationen är allvarlig, enligt kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M).
– Det är en väldigt kort tidsperiod man har på sig att skydda sig mot detta, och där hann vi inte riktigt med, säger han.

Hälften av alla som bott på de coronadrabbade avdelningarna på äldreboendet Geråshus har dött och även på Kvibergs äldreboende har ett högt antal hyresgäster har avlidit, visar GP:s granskning.

På onsdagen bekräftade kommunen de brister på boendena som GP tidigare har avslöjat och politikerna i kommunstyrelsen fick information om läget. Det handlar om bristande styrning och ledning och rutiner som inte har följts, samtidigt som kommunstyrelsen inte fått information om hur allvarligt läget varit.

– I det här fallet har det varit flera olyckliga omständigheter. De ansvariga personerna blev själva smittade, och kunde inte vara närvarande på det sättet de brukar vara, säger Axel Josefson (M).

LÄS MER: Efter GP:s granskning: Kommunen bekräftar brister på äldreboenden

Under april och maj var sjukfrånvaron 50 procent, information som inte nådde kommunstyrelsen.

– Det är klart att det alltid går att vara klok i efterhand, jag tror att förvaltningen själva inser att de hade behövt söka mer stöd utifrån, det hade kunnat underlätta.

Vilket ansvar har ni som ytterst ansvariga för att informationen inte nådde fram till er?

– Vi har alltid yttersta ansvaret för verksamheten i kommunen. Men det är viktigt att förstå att tidsfönstret att vidta åtgärder är väldigt litet. Risken hade nog varit att även om vi fått informationen hade den redan varit för gammal. Jag tror att det är viktigt att vi fokusera på rätt saker, säkerställa rutinen vi har är rätt och att vi tillämpar dem fullt ut. Där ska kraft och energi läggas. Vi behöver säkerställa att vi inte får smitta på nya ställen.

"Rädda att göra fel"

Äldrekommunalrådet Elisabet Lann (KD) säger att det efter onsdagens dragning är tydligt att stadsledningskontoret och förvaltningen i Östra Göteborg nu har förstått vad de vill ha för information.

– Såhär långt är jag trygg i det, men det är klart att det är viktigt att vi bevakar det, säger hon.

När GP har begärt ut uppgifter om sjukskrivningstal och antalet smittade på enheten har förvaltningen vägrat lämna ut informationen, med hänvisning till sekretess.

Har de ändrat bedömningen av vad som är sekretess?

– Jag vill inte gå in på de juridiska bedömningarna, men jag kan tycka och ha en känsla av att det är jätteviktigt med transparens och öppenhet.

Har informationen hemlighållits?

– Jag tror faktiskt inte att det har varit ett medvetet försök att mörka. Jag tror att det finns en väldigt stor rädsla och stress över situationen och över att göra fel. Det har varit en mardrömssituation för personalen i flera veckor, säger Elisabet Lann.

LÄS MER: Här är äldreboendena som smittats av coronaviruset

LÄS MER: Efter GP:s granskning: Politiker kräver en utredning om äldreboendena

Hur ser du på ert ansvar i att informationen inte fördes vidare?

– Det är inte möjligt att säga idag var informationsöverföringen brustit. Men vi har efterfrågat information under väldigt lång tid.

Hon säger att det i ett senare skede är viktigt att titta på vad det finns för rädsla i organisationen som gör att det inte var självklart att föra vidare informationen och be om hjälp.

– Det kan handla om att titta på om det är en kultur i staden. I så fall är det jätteviktigt att komma tillrätta med det. Det är grundläggande att det finns en tillit och öppenhet, säger hon.

Har äldreomsorgen prioriterats för lågt?

– Ja. Den har varit för lågt prioriterad överallt. Det handlar mycket om synen på anställningar i äldreomsorgen, att vem som helst kan jobba där. Något positivt med det här förfärliga tror jag är att förståelsen för hur viktig verksamheten är finns mer i människors medvetande.

LÄS MER: Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.