Politiker kräver svar om sexism på skola: "Grymt allvarligt"

Efter GP:s artikel om flickor som utsätts för sexism på Lindholmens tekniska gymnasium kräver politikerna nu information om hur arbetet med att lösa situationen går.
– Detta är ju grymt allvarligt, att sånt sker fortfarande. Det är viktigt att vi håller ögonen på det, säger Ulf Carlsson (MP), ledamot i utbildningsnämnden.

ANNONS
|

Skolinspektionen har riktat stenhård kritik mot Göteborgs stad och hotar med böter för att flickor på Lindholmens tekniska gymnasium utsätts för sexism och inte vågar gå ensamma på skolans område. Redan i fjol dök det första hotet om vite upp, och Skolinspektionens utredning från i höstas visar att elever fortfarande uttrycker sig grovt och kränkande, och att flickorna på skolan är särskilt utsatta.

På tisdagen, efter GP:s rapportering, lyftes frågan på utbildningsnämndens sammanträde och politikerna fick information om läget av förvaltningen och politikerna begärde också att de ska få kontinuerlig uppdatering om hur arbetet går.

– Det är viktigt att vi har ögonen på det, om det finns liknande tendenser i olika program. Det här är frågor som hängt med oss i många decennier, som dyker upp då och då. Vi måste ha ett vakande öga på det, säger Ulf Carlsson (MP), ledamot i utbildningsnämnden.

ANNONS

LÄS MER:Flickor vågar inte röra sig på skolområdet – Göteborgs stad hotas med miljonböter

Han säger att han nu känner sig hoppfull, även om det tar tid innan förändringen når alla elever.

– Min bild är att förvaltningen har hanterat det här väl nu på senare tid.

Han säger att skolledningen under lång tid har brustit i flera led, och att förvaltningen har försökt åtgärda det, och att ledningen nu är i princip utbytt.

Kommer nå hela vägen

Enligt Skolinspektionen har arbetet för att förändra läget på skolan påbörjats, men i höstas hade man inte nått fram till alla lärare eller till alla elever, utan flickor undvek fortfarande vissa av skolans områden eftersom de var rädda att bli verbalt eller fysiskt utsatta. Utredningen visar också att det fanns lärare som inte reagerar när elever uttrycker sig sexistiskt.

LÄS MER:Gymnasietjejer kallas horor och får nakenbilder – Skolinspektionen agerar

Nu jobbar förvaltningen intensivt med lärare och rektorer, enligt Ulf Carlsson.

– Lärarnas roll är ju så himla viktig, som rollmodeller för eleverna. Och det jobbar de med i skolan, de inser att det här är en jätteviktig långsiktig faktor.

Ni politiker har ju det yttersta ansvaret, hur har det här fått pågå så länge?

– När man upptäcker att det sker oegentligheter har ju förvaltningen och skolledningen vidtagit åtgärder. Men det har inte räckt fullt ut. Min bild är att förvaltningen kommer att nå hela vägen.

ANNONS

"En resursfråga"

Ulf Carlsson säger att det samtidigt är viktigt att avsätta tillräckligt med resurser till skolorna för att kunna jobba med de här frågorna och avlasta lärarna tillräckligt bra.

– Även frågor om värdegrund och jämställdhet är en del av skolans kärnuppdrag.

GP har tidigare rapporterat om att gymnasieskolor i staden tvingas skära ned, och att Lindholmens tekniska gymnasium står inför miljonbesparingar.

– Du måste jobba med ledarskapet, och lärarnas ledarskap i klassrummet, och du måste ha tillräckligt med resurser för att göra det.

"Blivit bättre"

Pär Gustafsson (L), ordförande i utbildningsnämnden, säger att han har fullt förtroende för att de åtgärder som har vidtagits på skolan är bra, och att mycket har förändrats till det bättre sedan Skolinspektionen besökte skolan i höstas.

Pär Gustafsson (L) är ordförande i utbildningsnämnden.
Pär Gustafsson (L) är ordförande i utbildningsnämnden. Bild: Anna Sigvardsson

– Vi kommer att bjuda in rektorerna till vårt kommande sammanträde, säger han.

Han påpekar att det inte är hela skolan som har haft problem.

– Vi har ju bytt ut verksamhetschef och rektorer nu, nu är nya ledarskapet på plats och behöver få en chans att jobba, säger Pär Gustafsson.

LÄS MER:Göteborgs gymnasieskolor tvingas skära ned med 50 miljoner

Utdrag ur Skolinspektionens utredning:

"Av intervjuer med elever framgår att det fortfarande är vanligt med kränkande kommentarer och att de kvinnliga eleverna på skolenheten är särskilt utsatta." (Enhet 1)

"Eleverna springer runt och skriker, men det är bara vissa lärare som säger till medan vissa andra lärare inte bryr sig eftersom det händer hela tiden, säger en elev." (Enhet 1)

"Undervisningen präglas på en stor del av lektionerna av att eleverna ägnar sig åt annat än skolarbete samt/eller av att det är pratigt och hög ljudnivå, vilket innebär att eleverna inte kan koncentrera sig på skolarbete." (Enhet 1)

"Det händer ganska ofta att elever förstör studieron eftersom de inte förstår, säger en elev." (Enhet 1)

"Eleverna berättar vidare att det också finns platser som de helt undviker och att de heller inte vistas på skolområdet utan sällskap av en manlig kompis." (Enhet 2)

"Särskilt allvarligt är fortsatt situationen för de kvinnliga eleverna som upplever att de inte kan röra sig fritt på skolområdet utan att riskera att bli utsatta såväl verbalt som fysiskt."

(Enhet 2)

"Lärarna bekräftar under intervjun att det fortfarande finns en "grabbig jargong" som inkluderar kränkande uttryck kopplat till kön." (Enhet 2)

"Under lektionen pågår, utan att läraren reagerar, även ett samtal mellan flera elever, som hörs över hela klassrummet, på ett nedlåtande sätt och i stereotypa ordalag kring homosexualitet. Vid intervjuerna beskriver eleverna också att de flera gånger dagligen hör grova nedsättande kommentarer mellan elever och att det är vanligt att elever hälsar på varandra med "tjenare bögen" samt ofta kallar varandra för "kuksugare"."

(Enhet 2)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS