Politikers utsatthet fördubblas om de använder internet eller sociala medier.
Politikers utsatthet fördubblas om de använder internet eller sociala medier. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Politiker aktiva på sociala medier mer utsatta för hot

Kvinnliga politiker är mer utsatta än manliga. Men det är framförallt politikernas aktivitet på nätet och sociala medier som spelar störst roll för risken att utsättas för hot och trakasserier. Det rapporterar Brottsförebyggande rådet (Brå).

ANNONS
|

Hot och trakasserier via internet drabbar mest kvinnor medan män oftare drabbas av skadegörelse, men skillnaden är marginell. Andra faktorer än kön har avsevärt högre betydelse vad gäller att få hot och trakasserier som politiker. Detta framgår i den kortanalys som Brå publicerade den 24 maj, som är baserad på vad politikerna själva uppger.

LÄS MER:Hon vägrar ge vika för hatarna

Politikers utsatthet fördubblas om de använder internet eller sociala medier samt om de är omtalade i dessa, oavsett om de är kvinnor eller män. Om de är yngre politiker samt om de är förtroendevald för Sverigedemokraterna spelar också en större roll än kön.

Vad politiker gör verkar överlag ha större betydelse för deras risk att utsättas än vilka de är.

ANNONS

Blundar inte inför marginalen

Män uppger att de är mer omtalade i medier samt sociala medier än kvinnor, trots detta löper kvinnor större risk att utsättas för hot och trakasserier. Risken för att utsättas är 25 procent för män och 28 procent för kvinnor.

LÄS MER:Säpo: Större risker i årets val

Trots att skillnaden i utsatthet mellan män och kvinnor är marginell poängterar rapporten att den inte ska bortses.

Rapporten menar att det kan ses som ett demokratiskt problem att grupper med mindre politiskt inflytande, såsom kvinnor, yngre eller personer med utländsk bakgrund tycks löpa större risk att utsättas inom ramen för sitt politiska uppdrag.

Utsattheten speglar politikeravhopp

Kvinnor har högre risk än män att lämna eller överväga att lämna något av sina politiska uppdrag. Något som kan återspegla att de löper högre risk för utsatthet.

Även de andra faktorerna som ökade risken för utsatthet, såsom aktivitet på sociala medier och nätet, att man är en yngre politiker samt av utländsk härkomst ökar också risken att avsluta sitt uppdrag.

LÄS MER:Göteborgspolitiker censurerar sig själva på grund av hot

ANNONS