Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polismans partykväll kan sluta med löneavdrag

Han försökte planka in en kompis på krogen. När det misslyckades fortsatte han att bråka med vakter, ljuga om att han var sopåkare och uppge ett falskt personnummer – en kvinnas.En polismans festkväll i Göteborg har nu blivit föremål för granskning av hans chefer.

Händelsen utspelade sig i juni i fjol och har nu blivit föremål för Polisregion Västs grupp för skiljande- och disciplinärenden. En patrull blev larmad till ett uteställe på Magasinsgatan i Göteborg. Där hade vakterna problem med en person som var stökig och betedde sig illa. Mannen, som sedan skulle visa sig vara polis, försökte bland annat få in en kompis via en sidodörr på restaurangen.

När vakten vägrade släppa in de båda efter plankningsförsöket ska polismannen bland annat påtalat att han var just polis, och fortsatt vara otrevlig. När vakten sedan ringde efter polisen ställde sig deras berusade kollega på andra sidan gatan och började skrika: "vänta bara tills polisen kommer, då ska du få se".

När en polispatrull sedan kom till platsen ska de ha märkt att den bråkande mannen var uppenbart berusad. Han ska även ha sagt till patrullen att han jobbat som sopåkare, och inte polis. Dessutom ska han ha uppgett ett falskt personnummer – ett som tillhör en kvinna – och varit så besvärlig att hans kollegor fått hålla fast honom innan han till slut följt med i bilen till Centralstationen där han skulle bli avsläppt.

På vägen dit ska den berusade mannen ha ringt polisens ledningscentral för att fråga efter uppgifter på de poliser som körde honom i bilen, och under samtalet uppgett att själv var polis – något som han sedan förnekade för kollegorna i bilen.

När han slutligen blev avsläppt på Centralstationen hävdade han att han blivit påkörd av polisbilen han färdats i, vilket resulterade i att ännu fler polispatruller kom till platsen. Först då erkände den berusade polismannen att han faktiskt var polis, och ska även ha hävdat att han hade problem med minnet efter en trafikolycka.

Polismyndigheten i Region Väst har nu granskat händelsen närmare, och beslutat att lämna över ärendet över till Personalansvarsnämnden. Detta efter att han konstaterat att polismannen ifråga visat en påfallande brist på omdöme under kvällen ifråga, och på avsaknad av respekt för ordningsvakten samt sina kollegor som ingrep. Dessutom har hans beteende, även om de inträffade på fritiden, riskerat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för polisen, enligt myndigheten.

Polismannen riskerar nu löneavdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.