Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lotta Stenqvist och Amanda Widegren hoppas att Gamle Port snart öppnar igen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Poliskälla till GP: Det var en bomb

Det var en sprängladdning som orsakade den kraftiga smäll som hördes vid halv fyra-tiden på fredagsmorgonen.

Explosionen, som skedde i anslutning till restaurangen Gamle Port på Östra Larmgatan vid halv 4-tiden på fredagsmorgonen, var mycket kraftig. Många fönster i området har krossats av tryckvågen och vid 18-tiden på fredagskvällen är flera personer fortfarande i färd med att sopa bort glas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt kommer glasmästare med nya rutor till Gamle Ports granne Soho. Många förbipasserande göteborgare stannar till vid avspärrningarna för att titta på förödelsen, eller för att sörja sitt favoritställe.

– Jag har varit där och ätit ibland, och för ett tag sedan var vi där på kvällen, det var bästa klubben på jättelänge, säger Lotta Stenquist

Hon och kompisen Amanda Widegren hoppas att det inte dröjer för länge innan Gamle Port öppnar igen.

– Det är som Jazzhuset, Nefertiti och Yakida, den perfekta blandningen, säger Amanda Widegren.

Poliser är kvar på platsen, och ett vitt tält har satts upp till teknikerna vid ingången till Gamle Port. Ett par från Båstad, som kom till Göteborg under fredagen för att hälsa på sin dotter, är förskräckta över vad de ser bortom avspärrningarna.

– Det är hemskt. Vilken tur att det var tomt.

Enligt polisens presstalesman Björ Blixter har en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse inletts.

Det handlar med andra ord inte om en olycka?

- Det ser inte ut så i nuläget, svarar Blixter.

En poliskälla uppger att det rört sig om en bomb, som placerats tätt intill fastigheten. Tryckvågorna skall ha gått utifrån och in.

- Det är inget som vi för närvarande kan kommentera, svarar Björ Blixter.

Glas flög 20 meter

Ungefär 20 meter ut från entrén låg på fredagsmorgonen ett tre-fyra meter brett fält av glassplitter och sprängda husdelar från krogfastigheten. Grannkrogen Sohos fyra rutor på bottenvåningen har krossats liksom rutor i husets övervåning.

Vid halvtio-tiden kom glasmästare för att mäta rutor till Soho men stoppades av polisen.

- Då får de ha träskivor för fönstren över helgen. Vår grossist stänger halv tre, sa Inge Olsson från Glasmästarn i Nordstan.

Spridda bokstäver från Gamle Ports skyltar hade av explosionen flugit 30 meter från fasaden, till guldaffären Jarl Sandins entré. Där arbetade polisens kriminaltekniker under förmiddagen förstärkta med hundar.

Gamle Port var stängt vid explosionstillfället och ingen människa verkar ha skadats.

- Bombteknikerna är färdiga på platsen, och det är ingen risk för ytterligare explosion, säger polisens presstalesman Ulf Edberg.

Men ni vet inte orsaken ännu?

- Nej.

Ni kan inte säga om det var en bomb av något slag?

- Nej.

Polis och räddningstjänst har samlats vid Stora teatern för att samordna arbetet efter explosionen.

Enligt Räddningstjänsten är området kring restaurangen avspärrat cirka 150 meter runtom. Trafiken på Östra Hamngatan ska inte påverkas. Parkeringshuset på Östra Larmgatan var till en början stängt, men öppnades vid åttatiden.

Människor som arbetar i det absoluta närområdet har under morgonen påverkats starkt av avspärrningarna.

Utanför Jensen gymnasium på Stora Nygatan samlades elever, som inte kunde komma in på skolan på grund av avspärrningarna.

- Alla förmiddagslektioner är inställda, säger läraren Jessica Rydin.

Cirka 500 elever går på skolan.

Personal fick vända

Restaurang Sense ligger strax intill Gamle Port. Personal på väg till sina arbeten samlades vid 09-tiden vid Kopparmärra där polisens avspärrningar satt.

Adel Skhiri är kock på Sense:

- Jag hörde om smällen på radion men trodde inte vi var påverkade. Nu ska jag åka hem igen. Det blir eventuellt ett kvällspass i stället för att laga lunch, säger Skhiri.

I den tidigare Palladium-biografen vid Kungsportsplatsen pågår ett febrilt ombyggnadsarbete till en galleria. Under natten arbetade folk från rivnings- och saneringsfirman SRS i byggnaden.

- När en av våra killar hade låst grinden utanför fastigheten och just skulle larma på, så small det. Han kände tryckvågen men kunde först inte förstå var smällen kom ifrån, säger hans arbetsledare Clas Norder som tillsammans med folk från byggnadsbolaget Tornstaden vid halvelva-tiden väntade vid avspärrningarna på Kungsportsplatsen.

Polisens platschef Hanna Johansson meddelade då att de fick gå in i Palladium-huset men uppmanade dem att vara försiktiga.

- Vi har inte varit inne i huset och vet inte om där finns skador. Men rutor har spräckts högst upp i huset, konstaterade hon.

Max Esfandiari är taxiförare. Han såg inte explosionen, men han hörde den desto bättre från taxibilen som han satt i utanför hotell Grand Opera vid Drottningtorget. Klockan var cirka 3.40 och han väntade på en förbeställning när den kraftiga smällen kom.

- Jag blev chockad och rädd. Det var ett väldigt högt ljud, säger han.

Max Esfandiari berättar hur hela taxibilen skakade.

- Det var jättestarkt. Det första jag tänkte var att det var en bomb som hade exploderat. Sedan tänkte jag att det kanske var en gasledning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.