Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommenderingschefen Emelie Kullmyr är ledsen att en privatperson skadades under demonstrationen - men är väldigt stolt över sina poliskollergors insatser.

Polisinsatsen fortsätter

En skadad privatperson, en skadad polis. Över 60 personer omhändertagna eller gripna efter sammandrabbningar med polis i samband med NMR:s demonstration. Så ser polisens facit ut och insatsen fortsätter.

– Det är mycket tråkigt att det är allmänhet som blivit skadad, men det kunde ha varit mycket värre utifrån de svåra omständigheterna. Och jag är mycket stolt över mina kollegor och medarbetare som genomfört detta trots svåra förhållanden. Man lyckades vara kommunikativ och klarade av att jobba med de här folksamlingarna på bästa sätt, säger polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr.

Den skadade privatpersonen var en man i 30-årsåldern, som fördes till Sahlgrenskas universitetssjukhus med lindriga skador. Den skadade polismannen bröt en arm.

– Det är tillräckligt allvarligt för att han kommer att vara borta ett tag. Mycket tråkigt, säger hon.

Över 60 omhändertagna och gripna

Trots bitvisa stökigheter, tumult och upploppsscener från både NMR och motdemonstranterna tycker Emelie Kullmyr att lördagens kommendering har följt den planering, med huvudplan och alternativa scenarior, som polisen har haft.

Redan när NMR visade att de hade för avsikt att samlas på ett ställe för att gå emot sin demonstrationsplats, gjorde polisen klart att det inte var aktuellt att hålla en allmän sammankomst där.

Under demonstrationen ska NMR:s ledare Simon Lindberg ha blivit gripen. En uppgift som polisen inte kommenterar.

– Men under dagen har totalt 29 personer blivit omhändertagna och därutöver har polisen gripit 35 misstänkta personer, säger Emelie Kullmyr.
Av dem är 22 misstänkta för våldsamt upplopp, fyra för förberedelse av grov misshandel, fyra för våldsamt motstånd, tre för försök till våld mot tjänsteman, en för brott mot vapenlagen och en för brott mot luftfartsförordningen.

Kommenderingen fortsätter

De gripna finns från båda grupperingarna, polisen anger inte vilka de gripna är.

Det utspelade sig en rad tumultartade scener under demonstrationen.

Hur många av dem skulle du definiera som upploppsliknande situationer?

– Jag har inte ett antal på hur många de var, men när man får det scenariot som vi hade vid Focus-huset så är det ett våldsamt upplopp, och då agerar vi utifrån det. Om jag minns rätt så har vi haft ett par sådana från gruppen nere vid Focus-huset, säger Emelie Kullmyr.

Lördagens kommendering är en av de största i landet sedan EU-toppmötet i Göteborg 2001.

– Och vi är inte färdiga ännu. Insatsen pågår fortfarande. Vi vet inte hur länge, det beror på händelseutvecklingen. Vi jobbar hela tiden med underrättelseinformation och framför allt har så har vi ett gediget utredningsmaterial att ta hand om, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.