17 taxiförare fick anmärkning vid polisens kontroll runt om i Göteborg.
17 taxiförare fick anmärkning vid polisens kontroll runt om i Göteborg. Bild: TT/TTela

Polisinsats mot taxibranschen – så många bötfälldes

I helgen åkte 17 taxichaufförer fast för fusk och 25 vanliga vanliga förare blev av med körkorten. Bakom en av rattarna satt en ung tidigare fartsyndare som nu förlorar körkortet för andra gången på kort tid.

ANNONS
|

Under fredagen var gränspolis och trafikpolis på plats ute på vägarna kring Göteborg för att kontrollera taxibilar. Var fjärde kontrollerad taxi, 17 av 70, fick böter för brister i körjournalen, för att ha kört för många timmar i sträck utan vila eller obesiktigade taxametrar.

– Taxametern räknar ut vad kunden ska betala och besiktningen säkerställer att den räknar rätt och att kunden inte får betala mer än vad de ska, säger trafikpolis Martin Petersson.

Taxiförare får köra max 13 timmar i sträck under ett dygn med 11 timmars vila före nästa pass. Bötesbeloppet för bristande uppgifter i körjournalen är 3 000 kronor.

ANNONS

161 km/h

Under lördagskvällen kontrollerades hastigheten bland alla bilister vid infartslederna till Göteborg med hjälp av laser. 25 förare körde över 31 km/h över angiven maxhastighet, vilket ledde till indragna körkort. Den värsta fartsyndaren, en kvinna i 20-årsåldern, körde i en hastighet av 161 km/h på en 100-sträcka.

– Hon hade nyss fått tillbaka körkortet efter en tidigare överträdelse, så hon var jätteledsen, säger Martin Persson.

Totalt registrerades 45 hastighetsöverträdelser av den givna maxgränsen, men under 30 km/h, med böter som följd. Nyblivna körkortsinnehavare måste köra prickfritt under de två första åren. Bland fartsyndarna på lördagen fanns tio unga sådana förare som blev av med sina körkort.

– Då handlar det om att de kört över 100 på en 70-väg, säger Martin Persson.

LÄS MER:Polisjakt efter stulen taxibil från Trollhättan till Göteborg

LÄS MER:Stor polisrazzia mot Göteborgs taxibransch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS