Polishelikopter angreps av grön laser

ANNONS
|

Sedan i februari förra året är det olagligt att inneha och använda starka laserpekare – ofta benämnt grön laser - på allmän plats utan tillstånd. Ändå blir de allt vanligare.

Under ett rutinuppdrag på torsdagskvällen, blev polishelikoptern som cirkulerade över Västra Frölunda plötsligt belyst av en stark laser från marken.

– Föraren blev bländad och risken att en olycka skulle ha kunnat inträffa var uppenbar, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Händelsen inträffade klockan 22:40 och med hjälp av patruller på marken kunde lägenheten lokaliseras där laserstrålen kom ifrån.

En man i 20-årsåldern påträffades och man fann vid husrannsakan även två laserpekare av den kraftiga typ som inte är tillåten.

ANNONS

Båda beslagtogs och mannen anhölls efter förhör, misstänkt för grovt luftfartssabotage.

– Det här är en mycket vanlig leksak på stränderna utomlands och laserpekarna har ofta kommit att hamna hos personer med dåligt omdöme, säger Stefan Gustafsson.

Den starka laserpekaren är tänkt att användas som hjälp vid exempelvis väggpresentationer på föredrag. Men den är samtidigt mycket farlig för ögonen och kan ge bestående skador om man tittar in i strålen. Ändå rapporteras varje år en mängd angrepp mot buss- och spårvagnsförare och mot polis- och räddningsfordon i landet.

– Det behövs verkligen en översyn av reglerna och vi är väldigt intresserade av vad utredningen kommer fram till. Många förstår inte hur allvarlig denna lek är, säger Stefan Gustafsson.

Laserpekare med en styrka på maximalt 5 milliwatt kräver inget tillstånd.

Mot sådana styrkor skyddar ögats egen blinkreflex, däremot kan dessa laserpekare blända.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

ANNONS