Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliserna räddade liv

Två personer dog i skottlossningen på Vår Krog & Bar. Men tragedin kunde blivit mycket värre – om inte poliserna ryckt in och räddat liv.

– Jag är jättestolt över min personal och det jobb vi gjorde på plats, säger Tony Olsson, gruppchef för områdespolisen i Biskopsgården.

Så här med ett års perspektiv på händelserna beskriver han situationen som mötte patrullen när de kom till Vår Krog & Bar som väldigt kaosartad.

– Det var någonting vi förhoppningsvis aldrig någonsin behöver uppleva.

LÄS OCKSÅ: Här skjuter de inne på krogen


I samband med att förundersökningen presenterades på en presskonferens i går passade polisens spaningsledare Sören Angbo på att lyfta fram de kollegor som var först på plats efter det att två personer skjutit vilt omkring sig inne på den fullsatta restaurangen.

– Det hade kunnat vara ett stort antal fler döda. Poliserna som kom dit räddade flera liv, säger Sören Angbo.

LÄS OCKSÅ: "Vilka var egentligen de två som sköt?"


I Tony Olssons rapport från den kvällen framgår att han bytt från dag till kvällstjänstgöring på grund av att det var oro i området. Kronofogden hade med stöd av polis beslagtagit en bil – och tidigt på kvällen fick patrullen läsk kastat på sig. Personal från Renova hade blivit utsatta för äggkastning och flera bränder har utbrutit.

På väg till en av bränderna hörde han att folk gått in på krogen med vapen.

LÄS OCKSÅ: Här förberedde de Vårvädersdådet

När Tony Olsson och hans patrull kom till platsen låg ett par skjutna människor på marken. Ytterligare ett par poliser kom dit och började jobba med tryckförband och kompresser.


I rapporten skriver Tony Olsson att får beskedet att det är kaos inne på krogen. Han går in för att hjälpa till: "Jag ser hur en annan person som jag känner sitter halvlutad mot en soffa med handen på sidan och jag går dit och frågar hur han är skadad. Han är tyst och uppenbart chockad och jag drar upp hans tröja och ser att han har skotthål i vänster sida av midjan samt även längre bak i ryggen. Jag får ner honom och får ett första förband kastat till mig från kollegan Mats varpå jag sätter press på in/utgångshål för att undvika ytterligare yttre blödning", skriver han.

– Vi hade precis fått utbildning om hur man jobbar under extrema förhållanden. Det handlade kanske egentligen mest om hur man skulle hantera pågående dödligt våld, som en skolskjutning. Men jag tror att det var en anledning till att vi klarade den här situationen så bra, säger Tony Olsson.

LÄS OCKSÅ: Polisen i polisradion: "De avrättar dom"


Han berättar att det var ungefär åtta poliser som var tidigt på plats och ägnade sig åt livräddning fram till det att ambulanspersonal kom fram och tog över.

En annan av de poliser som var på plats tidigt beskriver i sin rapport hur de parkerade bilen under viadukten och gick sista biten till fots: "Vi hade hört via radion att gärningsmännen hade automatvapen, vi ville inte bli lätta måltavlor".


De fick med sig en sjukvårdsväska ur bagaget men kunde inte hitta några skyddsvästar.

"Känslan var mycket obehaglig. Patrullen hade fått höra att någon med polisväst var inblandad. Vi trodde att de kollegor som bedrivit spaning på Vårvädersstorget kunde ha blivit skjutna" skriver polismannen.

LÄS OCKSÅ: Polisvästen stals - två månader innan morden och mordförsöken


Utanför krogen såg han Tony Olsson som satt på marken och höll ett tryck över bröstet på en man. Inne i lokalen vårdade ytterligare två poliser var sin skadad.

"Jag började efter bästa förmåga att fördela sjukvårdsmateriell mellan kollegor som vårdade skadade", skriver han – och beskriver hur hela lokalen var full av skadade och chockade människor: "Det såg ut som en krigsskådeplats."

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.