Poliser sköt i nödvärn –förundersökning läggs ner

Förundersökningen mot de poliser som i maj avlossade flera skott i Lunden läggs ner. Chefsåklagare Per Nichols kommer fram till att poliserna befann sig i en nödvärnssituation.

ANNONS

I mitten av maj får polisen in samtal om ett misstänkt skottlossning i området kring Räntmästaregatan i Lunden. En större insats inleds med flera patruller och helikopter. Senare under kvällen står det klart att det är polisen själva som avlossat skotten. Anledningen till att polisen använde sina tjänstevapen sades vara att en bil körde rakt emot polismännen som arbetade med en spaningsinsats i området.

”Med anledning av det som framkommit av utredningen anser jag att de poliser som avlossat verkanseld har befunnit sig i en nödvärnssituation. Det våld som de använts har inte varit uppenbart oförsvarligt”, skriver chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren i sitt beslut om att lägga ner förundersökningen.

ANNONS

Ingen blev skadad

– När polisen avlossar tjänstevapen så inleds alltid en utredning för att säkerställa huruvida det här avlossandet av tjänstevapnet är ett brott eller inte. Och den här utredningen visar alltså att så inte är fallet, säger Per Nichols.

Ingen person kom till skada i samband med det misstänkta påkörningsförsöket eller skottlossningen i Lunden.

En 24-årig man är sedan tidigare häktad misstänkt för försök till grov misshandel och enligt polisen har han kopplingar till ett kriminellt nätverk som i huvudsak ägnar sig åt narkotikahandel.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen och är dömd för våld mot polis.

LÄS MER:Gängkopplad man häktad efter kaosinsatsen i Lunden

LÄS MER:Man gripen efter polisinsatsen i Lunden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS