Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Specialister eller generalister. Det var en av frågorna som Mika Jörnelius (t.v) och rikspolischefen Dan Eliasson diskuterade.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Poliser oroliga över knarkhandel

En solklar majoritet av det riktigt grova våldet i Göteborg, inklusive det dödliga, inträffar på platser där det också sker öppen droghandel. Det hävdar Svenska Narkotikapolisföreningens ordförande.

- Det stämmer. Får vi bort knarket från vissa specifika ställen minskar även antalet mord, säger kommissarie Mika Jörnelius, ordförande för SNPF, den sammanslutning som i helgen har utbildningskonferens i stan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Friskväderstorget, Hammarkulletorget, Hjällbo Centrum, Selma Lagerlöfs torg,  Rymdtorget och Långgatorna är sex adresser där polisen vet att narkotikaförsäljning ständigt pågår.
Dit åker ungdomar och missbrukare från hela kommunen för att köpa.

Men där finns dessutom en rivalitet, en strid om gynnsamma positioner och i förlängningen ett krig om äganderätten till knarkaffärerna i hela stadsdelen.
- Det är en kamp som skapar våld, det gäller att bli herren på täppan. För ett par år sen raderade vi ut ett gäng i Bergsjön, helt och hållet. Nu är det nya konstellationer som slåss om makten, om möjligheten att sälja, berättar Jörnelius.

Förtjänsten på vissa preparat, vid betydande efterfrågan, ligger enligt polisen på uppemot 600 procent.
Så sent som i torsdags morse besköts en 24-årig man från Norra Biskopsgården, i närheten av just Friskväderstorget.

Mer eller mindre alla mord i Göteborg, under de senaste åren, har kunnat kopplats till droghandeln – utom de relationsbundna, där företrädelsevis en man mördat en honom närstående kvinna.
- Tillgången på i första hand cannabis har ökat. Detta, plus den accelererande handeln av nätdroger, bekymrar oss, menar Mika Jörnelius.
Det är framför allt två problem som oroar Svenska Narkotikapolisföreningen:

Diskussionen om legalisering av vissa substanser, exempelvis marijuana. I en tid där beslutsfattare är satta under press från lobbyinggrupper, vill SNPF utgöra en tydlig motvikt. Under konferensen uttalades kraftfullt stöd från tullverkets chef Therese Mattsson och riksåklagare Anders Perklev. Intresseorganisationen Kris (Kriminellas Revansch i Samhället) motsätter sig också en lagändring.
- Vi har ju svart på vitt från det fullskaliga experimentet i Colorado. Där har skolorna och sjukvården rasat ihop, förklarar Mika Jörnelius.

Hans amerikanska kollega Bob Bushman vittnade samtidigt om att liberaliseringen på intet vis inneburit att den svarta marknaden försvunnit.
- Vi har 47 000 drogrelaterade dödsfall om året i USA. Det är 47 000 gånger som jag och mina kollegor tvingas åka hem till anhöriga och meddela att deras käraste aldrig mer kommer hem, summerar Bushman.

Den omtalade omorganisationen inom den svenska polisen, som riskerar att slå sönder väl fungerande narkotikarotlar och förvandla specialister till generalister.
- Det här tar tid, ha lite tålamod. På sikt hamnar ansvaret dock ute i starka lokalpolisområden, närmare den faktiska narkotikabrottsligheten. Jag är övertygad om att det blir bra, betonar rikspolischef Dan Eliasson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.