Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Poliser får veta om de får ledigt – veckan innan jul

Poliser i ingripandeverksamheten uppmanas att lämna in semesterönskemål för jul och nyår redan i september – men svar på om de får ledigt eller inte dröjer. Nu vittnar flera poliser i olika lokalpolisområden i Göteborg om att ledighetsbesked alltid lämnas med minimal framförhållning.
– Det är flera som går och väntar och undrar: kan jag åka hem, kan jag planera någonting? Man blir så jävla trött i längden, att bara kunna göra planer vid sidan av för att man kanske måste jobba, säger en polis som arbetar i lokalpolisområde Storgöteborg syd.

Att kunna vara ledig vid jul och nyår är många människors önskan. Att kunna åka hem till släkt och vänner, resa bort eller bara spendera tid med familjen.

Redan i september lämnade ingripandepoliserna i Göteborg in önskemål om ledighet vid jul och nyår – sedan gick det veckor. Och månader.

– Det grundar sig ju i att de behöver veta hur många vi behöver vara på exempelvis Avenyn på juldagen för att vi stöttar upp inne i city, men det är samma sak varje år. De vet ju hur många vi behöver vara, men trots det är myndigheten fortfarande inte ens klara med vilka kommenderingar som gäller vid jul och nyår, säger en polis som arbetar i lokalpolisområde Storgöteborg syd.

”Ska vara glada att vi är där vi är”

Det är inte bara vid jul och nyår som problem uppstår utan även vid sommarsemestern, uppger flera poliser som arbetar vid olika lokalpolisområden i Göteborg som GP pratat med.

– Vi skickar in våra semesterönskemål ett halvår innan och så får man svar en vecka innan. Hur ska man hinna planera något? Hur ska man kunna boka eller åka någonstans med den framförhållningen?

Frustrationen växer nu hos ingripandepoliserna, som upplever att de måste rätta sig efter myndigheten och deras sätt att hantera ledigheter.

– Jag är ledig på julafton, och fick veta det för en vecka sedan. För att jag frågade igen och igen. Känslan är att vi bara får finna oss i situationen och att vi ska vara glada att vi är där vi är, säger en polis.

En polis berättar att de själva får höra av sig till sin gruppchef och fråga, som inte kan lämna mer svar än att ”ni får veta när jag får veta” och i vissa fall kunna ge ett muntligt besked.

– Så där kan man sitta då och åkt iväg på vintersemester och få åka hem igen på juldagen för att man inte fått ledigt. Vi får inga besked.

De poliser GP varit i kontakt med är dock noga med att påpeka att de inte är frustrerade på de enskilda gruppcheferna, utan att man från myndighetens håll inte lämnar besked i tid.

– De (reds. anm: gruppcheferna) tycker det är lika för jävligt, men de måste vara på arbetsgivarens sida.

”Får anpassa vårt liv efter myndigheten”

En anhörig till en polis i Göteborg berättar att det påverkar privatlivet att aldrig kunna göra en långsiktig planering.

– Det påverkar polisernas jobb i sig, det blir ju ingen bra arbetsmiljö. Speciellt med tanke på det jobb de har, att det är så viktigt att de är utvilade och får möjlighet till återhämtning. Sedan får man alltid hålla planer öppna, ”vi får se hur hen jobbar” och ”vi kanske kan”. Det handlar om A-, B- och C-planer och vi får anpassa vårt liv efter myndigheten.

Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg och säger sig vara väl medveten om problemet. Han menar samtidigt att det ingår i polisyrket att vara beredd på att arbeta när andra är lediga.

Nord menar att att myndigheten ställs mellan två dåliga alternativ när det kommer till valet att i ett tidigt läge bevilja ledighet eller vänta med det inför helger där det krävs en stor bemanning av poliser i yttre tjänst.

Erik Nord polischef i Storgöteborg. Bild: Anders Ylander
Erik Nord polischef i Storgöteborg. Bild: Anders Ylander

– Det är också så att det dyker upp en hel del föräldraledighet som vi inte kan neka och då får vi försöka hantera det i första hand och då kan det bli så att vi inte kan lämna besked om ledighet förrän vi precis är framme vid ledigheten.

Men det kan ju inte komma som en överraskning att det krävs en stor bemanning under till exempel juldagen?

– Nej, men det är så över jul och andra helgdagsledigheter. Innan vi vet hur personalläget ser ut så skulle vi kunna hamna i situationen att vi skulle vara tvungna att dra tillbaka semestern för någon som har ansökt om ledighet i september eller behöva kommendera in någon som är ledig och låta folk gå in och jobba övertid för att vi har delat ut semestrarna för frikostigt. Det är en ännu sämre lösning och därför får vi välja den minst dåliga lösningen och det är att vi inte kan ge besked förrän med väldigt kort varsel.

Polischefen understryker att han har förståelse för att det påverkar de anställdas privatliv.

– Det är olyckligt, men vi är en av Europas minsta poliskårer med ett stort uppdrag och då får vi de här följderna. Förhoppningsvis ska det bli bättre nu när vi ska bli fler. Ibland kan man nog med viss rätta säga att polismän i yttre tjänst är lite av målvakterna i det här systemet. De är tvungna att jobba när andra kan vara lediga. Nu vill vi försöka stärka den dimensioneringen så att vi får fler polismän i yttre tjänst i lokalpolisorganisationen. Då kommer möjligheten till ledighet att öka och det ligger också i en av våra målsättningar i att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Erik Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.