Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Polisens uppmaning: strunta i fyrverkerier – för djurens skull

På nyårsafton kommer inga polishästar vara ute på gatorna överhuvudtaget på grund av smällare och fyrverkerier.
— Det är fruktansvärt för hästarna en sådan dag, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det är i ett inlägg på Facebook som polisrytteriet i region Väst varnar om de fyrverkerier som kommer att smällas på nyårsafton, vilket även GT har skrivit om.

"Strunta i fyrverkerier och smällare för djurens skull!", står det i inlägget som har delats av flera hundra personer.

Anledningen till att man gått ut med en uppmaning i att strunta i fyrverkerier och smällare på nyårsafton är för att hästarna blir rädda, likt många andra fyrbenta vänner.

Därför kommer inga polishästar att patrullera på nyårsaftonen.

— Det är fruktansvärt för hästarna en sådan dag även om de är vana vid smällare, bangers och stökiga miljöer. De blir rädda och raketer kan hamna väldigt fel, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

LÄS MER: Nyårsfesten rena plågan – för hunden

"Ett fantastiskt hjälpmedel"

Polishästarna används generellt ofta vid folksamlingar och är ett uppskattat hjälpmedel för poliserna i arbetet. De används även för att leta efter försvunna personer och ger ryttaren en bättre överblick vid en situation.

— Risken för att folk skjuter raketer mot hästarna finns, det är väldigt illa både för ryttare och hästar, säger han och fortsätter:

— Hästarna är ett fantastiskt hjälpmedel. De ger en mycket bättre översikt som polis och kan bära kameror för att filma, de kan hjälpa till att förflytta människor och skapar en trygghet. De är väldigt bra att ha med sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.