Den 9 mars hittades den 30-årige mannen död i sin lägenhet av en vän. Polisen misstanke är att han då hade legat avliden i bostaden i nära två dygn.
Den 9 mars hittades den 30-årige mannen död i sin lägenhet av en vän. Polisen misstanke är att han då hade legat avliden i bostaden i nära två dygn. Bild: Anna Svanberg

Polisens tes: Mördaren slår till när folk sover

Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp i jakten på en mördare som man misstänker tar sig in i folks hem i Högsbo när de ligger och sover.
– Vi har en arbetshypotes om att den vi söker är en man som rört sig i det här området och som har känt på entrédörrar för att ta sig in i trapphus, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

ANNONS
|

Polisen har fortfarande ingen misstänkt för mordet på den 31-årige man som mördades inne i sin lägenhet i Högsbo under natten mellan den 7 och 8 mars i år.

LÄS MER:Mordgåtan i Högsbo: "En varm, omtänksam och kärleksfull kille"

Enligt polisen är offret okänd för myndigheten sedan tidigare och det finns inget som förklarar varför någon skulle ha haft ett motiv till att mörda honom.

Mordet kopplas nu i samband med ett tidigare överfall i Högsbo den 28 december förra året då en annan man attackerades inne i sin lägenhet av en okänd person.

– Den händelsen hade också kunnat sluta i ett mord då mannen vaknar i sin lägenhet vid 03.30-tiden och utsätts för mycket kraftigt våld av samma typ som mannen som blev mördad i mars blev, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

Mannen som blev mördad i mars och mannen som utsattes för mordförsöket i december har ingen koppling till varandra.

Offren har legat och sovit

Att polisen misstänker att de blivit utsatta av samma gärningsman har istället att göra med att brotten inträffat endast ett par hundra meter från varandra, samt för att våldet offren utsatts för är av samma typ.

I båda fallen har också männen blivit utsatta för brott i sina egna bostäder mitt i natten när de legat och sovit.

Några brytmärken har inte hittas på varken offrens lägenhetsdörrar eller på portdörrarna till deras bostadshus.

Polisens tes är därför att den misstänkte mördaren gått runt och känt på entrédörrar i området och inne i trapphusen sedan känt på lägenhetsdörrar i hopp om att hitta någon som är öppen.

Vädjar om tips

I båda fallen hos de attackerade männen finns det tecken på att gärningsmannen sökt i genom deras lägenheter. Det är däremot oklart om personen fått med sig något.

För att kunna ringa in personen som man nu söker vädjar polisen om hjälp från allmänheten.

– Vi misstänker att det rör sig om en man, men det är inget vi vet säkert. Vi skulle gärna vilja få in vittnesuppgifter från personer i området Sikelgatan – Riksdalersgatan i Högsbo som gjort iakttagelser av en person som känner på dörrar eller på annat sätt försöker ta sig in i trapphus eller lägenheter, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

Polisens tes är att mördarens syfte med att ta sig in i lägenheterna troligen har varit att få med sig värdesaker.

Utöver uppgifter från allmänheten om iakttagelser av en person som känt på portdörrar i Högsbo vill polisen komma i kontakt med personer som upplevt att någon i deras närheten förändrats på ett tydligt sätt efter antingen mordet i mars eller mordförsöket i december.

– Har en person gjort något sådant här borde det kunna påverka hur personen uppträder och upplevs. Märker man att till exempel en arbetskamrat eller ett syskon börjat bete sig annorlunda efter att någon av de här händelserna inträffade så är vi intresserade av sådana uppgifter, säger Thomas Fuxborg.

"Har säkrat bevis"

Polisen vill in nuläget inte gå in på vilket sätt de båda männen blivit attackerade på, mer att uppge att gärningsmannen använt sig av samma modus, det vill säga tillvägagångssätt.

Thomas Fuxborg berättar att viss bevisning säkrats i samband med de tekniska brottsplatsundersökningarna, men presstalesmannen vill i nuläget inte gå in på vad det handlar om för bevis.

Polisen beskriver personen som man nu söker som potentiellt mycket farlig. Även om arbetshypotesen är att mannen sökt igenom offrens bostäder i jakt på värdesaker poängterar Fuxborg att polisen egentligen inte vet något gällande den eftersöktes motiv.

ANNONS
ANNONS