Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT

Polisens radiosystem fungerar igen

Radiosystemet Rakel kraschade natten mot tisdagen. Polis, ambulans, räddningstjänst, kustbevakning och försvaret drabbade. - Det här är det sista vi vill ska hända, säger Minna Nyman på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Västtrafiks störningsjour bekräftade på tisdagsmorgonen att kommunikationssystemet Rakel inte fungerade vilket orsakade stora störningar i kollektivtrafiken.

Men det är inte endast bussar som använder systemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver på sin hemsida:

"Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Systemet har en unikt hög driftsäkerhet, täckning i hela Sverige och används av fler än 500 organisationer."

Läs också: Spårvagnsförare: "Jag sitter här utan vare sig ögon eller öron"

Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem på MSB, berättar att störningarna uppstått i samband med ett planerat underhåll.

- Det började i natt. Orsaken var ett planerat underhållsarbete som vi redan genomfört i andra områden. När det var dags för detta område, stötte vi på problem. Det innebär att Rakel inte fungerar som tänkt för våra användare, säger hon.

Vilket område drabbas av störningarna?

- Delar av Västra götalandsregionen och Hallandsregionen. Det har varit olika funktionalitet i olika delar.

MSB och Teracom - som ansvarar för Rakeldriften sedan 2015 - började tidigt på tisdagsmorgonen att felsöka och hantera problemet. Systemet började återigen att fungera på vissa håll, men inte på andra.

- Alla användare kan ännu inte kommunicera som man ska kunna göra.

Hur många organisationer påverkas av detta?

- Det är alla aktörer som använder Rakel inom allmän ordning, säkerhet och hälsa: polis, räddningstjänst, ambulans och så vidare. Finns även andra Rakelanvändare inom kommunal förvaltning.

Har försvarsmakten påverkats?

- I den utsträckning som de använder Rakel för sin verksamhet, så har de gjort det.

Försvarsmakten vill själva inte kommentera.

- Vi kommenterar inte vilka system vi använder och konsekvenserna när de inte fungerar. Jag får hänvisa till MSB, säger Jesper Tengroth, pressekreterare försvarsmakten.

Polisen bekräftar däremot störningarna. Camilla Eriksson, pressinformatör på polisförbundet,vill också framhålla att deras kommunikation inte står och faller med Rakel utan att det finns fler sätt.

- Rakel ligger nere men det finns andra sätt att kommunicera på, säger Camilla Eriksson.

Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst, menar att störningarna inte påverkar polisens arbete på något avgörande sätt.

– Det har inte påverkat vårt arbete. Vi har kunnat genomföra de larm som kommit, även om det är mer omständligt. Och som jag ser det föreligger inga risker för allmänheten, säger Stefan Gustafsson till TT.

Räddningstjänsten bekräftar också att systemet ligger nere.

- Vi kör fortfarande reservdrift på all kommunikation. Har inte fått någon prognos från MSB, men störningen ska inte påverka allmänheten. Vi hanterar det, säger Anders Lundblad, stabschef räddningstjänsten Storgöteborg.

Kustbevakningen har också drabbats.

- Vi har haft problem med störningar under morgonen, men jag vet inte om det ligger helt nere, säger Mattias Hansson på Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Ambulanssjukvården använder också Rakel. Men de framhåller också precis som polisen och räddningstjänsten att allmänheten inte ska behöva oroa sig eftersom det finns alternativa kommunikationsvägar.

– Det är en oönskad situation men vi anser inte att det innebär någon patientfara eftersom vi larmar direkt till ambulanserna via mobilnätet.

- Men det är helt klart omständligare för räddningstjänsten och ambulanssjukvården utan det automatiska systemet Rakel. Det är därför man lägger uppdateringarna av Rakel på nätterna, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

På MSB:s sajt står det som tidigare nämnt att Rakel har en "unikt hög driftsäkerhet" och då kan det tyckas märkligt att systemet kraschar.Men det är något man får räkna med, menar Minna Nyman som dock framhåller att det är väldigt ovanligt.

- Det är väldigt ovanligt att det inträffar men det har hänt tidigare att vi haft driftstörningar som drabbar delar av systemet.

Men ska det vara så att Rakel havererar på grund av en uppdatering?

- Rakel är vårt grundsystem som ska stå pall men även Rakel kan råka ut för störningar. Det här är det sista vi vill ska hända, men det finns alltid risker när man gör ett planerat underhåll.

Det var på tisdagseftermiddagen ännu oklart när systemet skulle fungera fullt ut igen.

- Just nu kan vi inte ge någon exakt klartid. Hoppas snart kunna återkomma med det. Det är väldigt viktigt för våra användare, säger Minna Nyman.

Vid 15-tiden meddelades att störningarna i polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem är  borta.

Läs också: Radiohaveriet gav problem vid Majorna-brand

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.