Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Polisens nya spår efter dynamitfyndet

I måndags hittade polisen en container full med sprängämnen i östra Göteborg. Innehållet i containern stämmer väl överens med det som stals från en lastbil i Gråbo utanför Göteborg i somras. – Det är väl högst troligt att det är det, säger David Centerwall, polisens utredare i nordost. Samtidigt går polisen nu ut med att de misstänker att kopplingar till ett kriminellt nätverk.

I juni förra året stod en lastbil parkerad vid en golfbana i Gråbo i Lerums kommun.
– Det var nattetid. Lastbilschauffören hade tagit nattvila, berättar Anders Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Alingsås.
Under natten ska lastbilschauffören ha tittat till lasten.
– När han kom till bakändan av lastbilen så är det en bil som åker därifrån. Först reagerade han väl inte så mycket på det men sedan upptäckte han att lastbilen var uppbruten där bak och att det saknades gods och då förstod han vad som hade hänt, säger Anders Johansson.
Lastbilen var uppstyltad som en farligt gods-lastbil.
– Det var sprängämnen, berättar Anders Johansson om innehållet.
Polisen undersökte lastbilen efter spår och höll en del förhör.
– För att få ledtrådar till vad som hade hänt men när vi dragit i alla trådar som vi kunde komma på så kom vi inte längre utan då fick vi lägga ner det, säger Anders Johansson.

LÄS MER: Uppgifter: Container med 66 kilo sprängämnen - tros tillhöra maffiagruppering

Genombrottet

Men nu kan ett genombrott ha skett i utredningen. I måndags gjorde polisen och tullen en husrannsakan i en container som stod märkligt till på en plats i östra Göteborg.
– Det var färdiga sprängämnen som går att använda för att spränga, har Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region väst berättat om innehållet.
Enligt uppgifter till GP ska det ha rört sig om 66 kilo sprängdeg och hundratals elsprängpatroner - något som stämmer bra överens med vad som stals från lastbilen i Gråbo.
– Vi har gjort den kopplingen men vi kan inte säga att det är det än för vi väntar på en teknisk undersökning, säger David Centerwall, polisens utredare i nordost om det kan vara stöldgodset som hittats.
Det är än så länge bara en arbetshypotes som de försöker få bekräftad.
– Det är väl högst troligt att det är det men det är för tidigt att säga, säger han.

LÄS MER: Polisen: explosionen i Torslanda var mord

Skördat flera dödsoffer

Enligt uppgifter till GP misstänker polisen att containern tillhör en av de större grupperingarna i Göteborgs undre värld. Men det var inget Thomas Fuxborg ville kommentera under onsdagen.
– Vi håller på att utreda. Vi vet inte vem det är som har den här containern, det håller man på att titta på. Sedan framförallt - var de här sprängämnena kommer ifrån. Det håller vi också på att se om vi kan spåra på något sätt. Det är väl där vi står i dag, sa han då.

Men nu skriver polisen på sin Facebook-sida att "iakttagelser runt stölden kan tänkas ha kopplingar till ett av våra kriminella nätverk".

Under de senaste åren har bomber och andra sprängladdningar använts vid en rad tillfällen vid uppgörelser i den undre världen. I Göteborg har flera personer dödats på detta sätt.
Vad betyder det att ni kunde lägga beslag på detta?
– Om det skulle ha använts i brottsligt syfte så har vi fått bort en stor mängd sprängämnen som kan användas på fel sätt så det är naturligtvis bra för oss. Men vi skulle egentligen vilja att man kan härleda det här till någon, har Thomas Fuxborg sagt.
Polisen upprättade en anmälan om olovlig författning med brandfarliga och explosiva varor. Ingen person är misstänkt i nuläget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.