Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens miss stoppade tågtrafiken

Tågtrafiken vid Mölnlycke stoppades två timmar under lördagseftermiddagen, efter larm om att löpare i ÖL-loppet befann sig i spårområdet. Men arrangörerna har gjort allt rätt, enligt polisen.

Deltagarna i ÖL-loppet skulle ta sig fram 15,5 kilometer med servering av lättare alkoholdrycker längs vägen. Men efter larm om löpare i spårområdet stoppades tågtrafiken vid Mölnlycke under lördagseftermiddagen.

– Trafikverket kontaktade oss för att de uppfattade att det var löpare i spåret och valde därför att stoppa tågtrafiken. Vi har patrull på plats för att undersöka detta, sade Tobias Norelius, vakthavande befäl på polisens ledningscentral inledningsvis.

Polisen valde att inte avbryta loppet och åkte till platsen för att kontrollera arrangemangets tillstånd.

– Det verkar som att det finns ett tillstånd för det här loppet, sen om man har följt det till punkt och pricka återstår att undersöka, säger Tobias Norelius.

Fel i hanteringen

Vid kontroll av loppet som gick mellan Landvetter och Rådanäs bryggeri fick polisen en tråkig insikt. Loppets sträckning över järnvägen var godkänd av polisen själva.

– Arrangören hade tillstånd för hela evenemanget och den bansträckningen som var aktuell. Så någonstans har vi gjort fel i hanteringen, säger Tobias Norelius.

Ingen person ska ha kommit till skada och något tåg ska heller inte ha hunnit passera vid platsen där löpare korsade spåret innan all trafik stoppades.

– Jag är väldigt glad att man hade ett tågstopp och att Trafikverket var så alerta som de var. Man kan säga lite försiktigt att det var Trafikverkets agerande som räddade oss.

"Många kockar"

Hur arrangemanget har kunnat få tillståndet godkänt är oklart.

– Det är så pass allvarligt att ledningen nog kommer att titta på måndag hur det här har gått till. Just när det gäller tillstånd är det många kockar inblandade och det kan vara svårt för enskilda befattningshavare att greppa alla instanser som blir ett ja eller ett nej. Men en myndighet ska kunna ha en bra hantering och bra internkommunikation och det har vi i de flesta fall, men i det här fallet har vi nog inte haft det, säger Tobias Norelius.

Trafikverket valde att stoppa tågtrafiken vid 16-tiden, vilket påverkade sträckan Göteborg-Borås-Kalmar i båda riktningar. Stoppet höll i sig i cirka två timmar.

– Vi har släppt på trafiken där alldeles nyligen, säger Karin Hedemalm, kommunikatör på Trafikverkets pressjour vid 18-tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.