Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Poliser med kroppskameror. FOTO: TT

Polisens kroppskameror i nytt forskningsprojekt

I syfte att förebygga brottslighet och för att kunna samla in bevismaterial kommer fler poliser att utrustas med kroppskameror. Ett nytt forskningsprojekt på Göteborgs universitet ska nu undersöka vad kamerorna får för inverkan på polisens arbete, enligt ett pressmeddelande.

Under nazistdemonstrationen i Göteborg bar flera av poliserna kroppskameror, och i dag används dessa främst vid situationer där det finns risk för upplopp. Exempelvis vid demonstrationer och vissa extrema fall av högriskmatcher. Kroppskameror kommer dock införas i stor skala över hela landet.

"Å ena sidan beskrivs denna teknologianvändning som ett verktyg som kommer att förbättra rättssäkerheten och allmänhetens förtroende för polisen, å andra sidan uttrycks oro över aspekter kopplade till övervakning och integritet", säger Marie Eneman, forskare i informatik, i en kommentar i pressmeddelandet.

Forskarna i det treåriga projektet kommer studera möjligheterna och utmaningarna som uppstår i användningen av kroppskameror för den enskilde polisen.

Projektet kommer också titta på de problem som uppstår mellan polisens arbete på gatan och polisledningen, med fokus på ansvar, handlingsbarhet och övervakning.

Forskningsprojektet inleds i januari 2018 och ska pågå i tre år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.