Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Polisens ilska efter vaktmisshandeln: Fegt och hänsynslöst

Under söndagskvällen misshandlades en ordningsvakt vid Bergsjöns Centrum av ett tiotal maskerade personer beväpnade med tillhyggen. Det fick polisen Christian Nylén att skriva ett upprört Facebook-inlägg riktat till gärningsmännen. – En sån här utstuderad, feg och hänsynslös handling har jag aldrig varit med om, säger han till GP.

Under en eskort av Ica-personal överfölls två ordningsvakter strax efter klockan 22 på söndagskvällen av ett gäng på 10-tal personer, vilket GP tidigare rapporterat om

Gänget ska ha kastat stenar mot vakterna och sedan jagat bort den ena av dem. Den andre misshandlades av gruppen med någon form av tillhygge. Enligt uppgifter till polisen ska gärningsmännen som attackerade vakten ha varit maskerade.

"Vi kommer jaga och fånga in er" 

Händelsen fick polisen Christian Nylén att skriva ett inlägg på Facebooksidan "Polisen Göteborg Nordöst."

"Vi från lokalpolisområde Nordost kommer göra allt för att jaga och fånga in er. Om ni trodde att vår närvaro skulle minska för att ni tog till dessa kriminella handlingar trodde ni fel", skriver han bland annat i inlägget, som har delats över 400 gånger och har  mer än 1000 gilla-markeringar.

I kommentarsfältet uppmuntras också Christian Nylén och hans kollegor. "Eloge till er som jobbar för att vi andra ska känna oss trygga," skriver till exempel en person.

Hårdare vardag för uniformerad personal

– Attityden mot personal i säkerhetsbranschen som bär uniform har hårdnat och det märker vi av. Dessa vakter har som uppgift att skapa trygghet i Bergsjön, och vi ser detta som en reaktion på att folk inte uppskattar dem, säger Christian Nylén, kommunpolis i lokalpolisområde Nordost.

Att en vakt överfalls på det här sättet är nytt för Christian Nylén och hans kollegor. 

– Att lura in någon i uniform att ensam möta 10-20 personer som överfaller en är så oerhört fegt. Ett angrepp på en person i uniform är ett angrepp på demokratin. 

Uppskattad närvaro 

Nu förstärker polisen sin organisation på plats i Bergsjön, och får mycket stöd av de boende i området. 

– För att skydda ordningsvaktskollegornas arbetsmiljö stärker vi upp närvaron på plats, men också för att skapa trygghet för invånarna. Många blir oroliga och vi vill fånga in gärningspersonerna.

Vad får ni för reaktioner? 
 Väldigt många kom fram till oss igår och uppskattade vår och ordningsvakternas närvaro. Vi tillsammans med ordningsvakterna fick mycket sympatier, invånarna ger oss mycket kraft och och energi att fortsätta, säger Christian Nylén. 

Under måndagsmorgonen uppgav polisen att en man i 20-årsåldern anhållits misstänkt för inblandning i händelsen. Rubriceringen är grov misshandel av tjänsteman. Ordningsvakten fick efter händelsen föras till sjukhus med bland annat skallskador. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.