Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Polisens hyllning till sina lurviga medarbetare

Efter en dramatisk lördag med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter som försökte mötas i Göteborg – hyllar nu polisen de polishundar och hästar som var med under hela lördagen. – De är våra bästa medarbetare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, om deras insats under lördagen.

Inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördagen flögs poliser från hela Sverige in till Göteborg för att delta i den största polisinsatsen i staden på 10 år.

Men det var inte bara mänskliga poliser som deltog i insatsen. Även polisens hundar och hästar var till stor hjälp under de dramatiska scener som inträffade på olika platser i Göteborg.

– De här hästarna och hundarna är prövade när det gäller smällare, eld och lite utöver det vanliga. Det är fantastiskt att ha deras hjälp. De är våra bästa medarbetare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

LÄS MEREnorm polisinsats under nazistdemonstration

"Mer utsatta än poliser"

Så vitt han känner till ska ingen av djuren som tjänstgjorde under lördagen ha kommit till fysisk skada.

Däremot fick en poliskollega handen skadad.

Han berättar att hästarna får ett bra helikopterperspektiv då de är högre upp.

– På så sätt vår de bättre koll på en situation tidigare än vi får och kan i tidigt stadie se om något är på väg att ske. Men samtidigt blir de också måltavlor och kan vara mer utsatta än andra poliser. De befinner sig ofta längst fram och är nästan som levande sköldar i vissa fall, säger Christer Fuxborg.

Även de hundar som under lördagen användes vid demonstrationerna är prövade och är psykiskt stabila.

– De har ett sätt som förstärker den polisiära närvaron. De kan distrahera personer med vapen i hand, som gör att vi får en fördel och kan dra nytta av den.

LÄS MER: Göteborg skickade hem NMR

"Söker efter specialkunskapen"

Polisen kommenterar inte hur många poliser, hundar och hästar som var inkopplade under gårdagen, men Christer Fuxborg berättar att samtliga hästar som fanns till buds var med under lördagen.

– Det blir så när det är en stor händelse, då söker vi efter den här specialkunskapen, så som hundar och hästar. Det är också många personer som är djurvänner, så oavsett vilken sida man är på, är det ofta många som är nyfikna på våra djur. Det kan vara lite isbrytande många gånger då vi kan bra en bra kommunikation mellan polis, demonstranter och motdemonstranter.

Under insatser bär hundar munkorg, för att hunden inte i samlingar ska bitas eller liknande. De agerar skydd mot polisen och angående de rökbomber som kan kastas ut, uppger polisen att hundar är precis som människor: Vissa är mer känsliga för de än andra. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.