Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Polisens drag inför EU-toppmötet: Skyddsklassad logistikcentral

Polisen har redan byggt en jättelik underjordisk arrest inför EU-toppmötet i Göteborg. Nu kan GP avslöja att polisen också upprättar en logistikcentral vid älven – som klassas som skyddsobjekt och är förbjuden att fota. – Då kan man få böter eller fängelse i högst ett år, säger polischefen Erik Nord.

Den 17 november kommer regeringschefer och höga politiker från EU:s samtliga 28 medlemsländer till Göteborg. För att dessa ostört ska kunna diskutera frågor kring jobb och tillväxt kommer polisen att genomföra en jätteinsats som, enligt GP:s beräkningar, kan omfatta 4 000-5 000 poliser.

Polishusets garage förvandlades till en arrest för omkring 300 personer redan inför nazistiska NMR:s demonstration i september – med huvudsyftet att ha tillgång till fler arrestplatser under EU-toppmötet.

Nu kommer nästa drag: ett polisiärt logistikcenter längs med älven i industriområdet vid Backa.
– Vi har skaffat den här fastigheten för andra ändamål, men passar på att använda den till sådant som vi behöver i samband med EU-toppmötet, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Och vad är det?
– Jag vill inte gå in närmre på det, men vi har behov av att både kunna ställa upp fordon och ha samlingar med personal och annat.

Kan man kalla det en insatscentral?
– Nej, det skulle jag inte vilja kalla det, det har inte en sådan central betydelse. Det är ett logistikcenter där vi kan ha fordon och en del annat. Det kommer att vara bemannat och skyddat under den här perioden.

Förbjudet att fota – kan ge fängelse

Perioden Erik Nord talar om är 6-21 november, då Länsstyrelsen beviljat polisens begäran att klassa fastigheten som "tillfälligt skyddsobjekt". I beslutet skriver Länsstyrelsen att det "innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet samt ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar, mätningar av och inom skyddsobjektet".

Det är med andra ord förbjudet att exempelvis fota fastigheten under den här tiden.
– Då kan man bli straffad med böter eller fängelse i högst ett år, säger Erik Nord.

Varför har ni begärt att fastigheten klassas som skyddsobjekt?
– Det har att göra med bevakningen av området i samband med mötet. Det är enklare att skydda ett skyddsobjekt än en vanlig byggnad. Vi kan exempelvis använda skyddsvakter som bevakar området och sådana saker, annars får man bara använda vanliga väktare.

Av Länsstyrelsens beslut framgår också att det "kan finnas hot om sabotage och ett sådant angrepp skulle ge konsekvenser för människors liv och hälsa och på förmågan att upprätthålla allmän ordning och säkerhet sätt kan påverkas."

Vad innebär det?
– Typiska skyddsobjekt har ju varit exempelvis mobiliseringsförråd där man förvarat utrustning och vapen. De bevakas, men det är nödvändigtvis inte så att de haft en hotbild emot sig. Om det skulle bli ofred och någon vill sabotera för Försvarsmakten så skulle man ju gett sig på de objekten. Så det krävs inget reellt hot, det är underförstått att verksamheten är känslig och skulle den störas så uppstår sabotage.
– Polishuset är också ett skyddsobjekt, men vi har ju inte ständigt konkreta hot mot polishuset. Det handlar om den generella hotbilden mot sådan verksamhet, säger Nord.

Polischefen: "Ganska mycket som ni inte känner till"

Han understryker också att det i dagsläget inte finns någon förhöjd hotbild kring EU-toppmötet.
– Både vad gäller angrepp mot själva mötet och ordningsstörningar i samband med demonstrationer så är hotbilden låg i dagsläget, men sådant kan ändras snabbt. En av anledningarna till att hotbilden är låg just nu är bland annat de omfattande skyddsåtgärder som vi har vidtagit.

Nord bekräftar att polisen vidtagit "flera specialåtgärder".
– Vi har gjort ganska mycket som ni inte känner till eller kanske bara ser spår av, men det kommenterar vi inte ytterligare.
– Det här är en av de största insatserna i Sverige.

EU-toppmötet hålls i Eriksbergshallen på Hisingen den 17:e november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.