Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens chefsjurist anmäld

Chefsjurist Barbro Jönsson riskerar en disciplinpåföljd från Statens ansvarsnämnd för att hon vägrat lämna ut handlingar till GP:s reporter Per Nygren.

Han välkomnar beslutet.

- Det är angeläget att de tittar på det här, säger han. Men jag är lite förvånad över att JO inte prövade saken på nytt.

2009 granskade GP extremvänsterns våld mot politiska motståndare. Av 180 attacker i Västsverige hade bara ett ärende gått vidare till åtal. GP ville ta reda på varför.

Reportern Per Nygren begärde förgäves ut polisanmälningar som rörde ett 30-tal offer. Ett sådant ärende ska behandlas "skyndsamt". Han överklagade och fick rätt i kammarrätten. Chefsjurist Barbro Jönsson ville ändå inte lämna ut handlingarna.

Först 2011 och tre domar senare fick Per Nygren ut dokumenten.

- Det visade sig att många anmälningar skrevs av redan samma dag som de gjordes, säger han.

Per Nygren JO-anmälde Barbro Jönsson som gick vidare till Åklagarmyndigheten. Därmed riskerade Barbro Jönsson åtal för tjänstefel. Chefsåklagare Stefan Göransson vid Riksenheten för polismål i Malmö, beslöt dock att lägga ner brottsutredningen.

Då gjorde Per Nygren en komplettering till JO.

- Förhöret visar att hon gjort sig skyldig till tjänstefel, menar han. Hon tyckte att hon kunde bättre än både jag och kammarrätten och framstod som stressad och okunnig.

- Det här är ett ganska enkelt ärende egentligen. Och i det här fallet har jag rätt.

I mars beslöt JO att det trots allt inte fanns skäl för ännu en utredning.

Även Rikspolisstyrelsen har granskat ärendet och anser att chefsjuristen åsidosatt sina plikter. Därför lämnas fallet över till Statens ansvarsnämnd, rapporterar SVT:s Västnytt. Den avgör om Barbro Jönsson ska tilldelas en disciplinpåföljd. Till exempel löneavdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.