Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen vill ha bättre beredskap

Polisen efterlyser bättre beredskap från kommunen inför eventuella ungdomsbråk i sommar.

- Vid akuta lägen räcker inte det vi gör nu, säger polismästare Lars Klevensparr, chef för polisen i Storgöteborg. Det sociala och polisen kan bli bättre tillsammans.

- Vi har satsat på 45 områdespoliser i de utsatta stadsdelarna som jobbar dagar och helger på obekväma tider. På samma sätt kan socialtjänsten tillsammans med områdespoliserna jobba sida vid sida. När det begås brott ska vi givetvis stå längst fram och gripa men vi kan utveckla en potential att bli bättre på att få ut fler vuxna.

Lars Klevensparr beskriver situationen:

- Vid läge gult, som vi kallar det, då det är mycket ungdomar ute och något kan hända, då måste staden mobilisera fler vuxna människor som kan kommunicera med ungdomarna.

Kommunstyrelsen hade på onsdagen ett informationsmöte med anledning av ungdomssituationen i sommar där även representanter från socialresursnämnd informerade om sina insatser.

De församlade kommunalråden verkade ha tagit till sig Klevensparrs budkap.

- Det handlar om vad som är politikernas ansvar? säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S). Ska vi göra mer? Hur rappa kan vi vara? Den krisberedskap vi har fokuserar på olyckor, men detta är ingen olycka. Det handlar om en annan typ av krisberedskap.

- Efterfrågan från polisen är större beredskap med aktiva insatser, säger Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens vice ordförande. Det är en hemläxa. Vi måste ha en bättre beredskapsorganisation. Men här finns redan redskapen, det krävs inga politiska beslut.

- Det handlar inte bara om att jaga kriminella. Det är unga i riskzonen vi måste nå, säger Helene Odenjung, gruppledare i Folkpartiet. En bättre teambildning fältisar och polis och dessutom att vi satsar mycket på skolorna.

Stadsdirektören Åke Jacobsson som också var med på mötet får med sig frågan om vad som kan göras för att förbättra samarbetet med polisen.

- Det såddes ett frö, säger Anneli Hulthén (S). Vi har nog inte varit helt rappa.

Hur blir det då i sommar? Lars Klevensparr försöker svara:

- Det var förhållandevis lugnt förra sommaren. Men hur det blir i år... nej, det går inte att säga. Det kan vara ett befogat ingripande helt enligt skolboken som kan bli en utlösande faktor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.