Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommissarie Sven Alhbin håller presskonferens utanför polishuset på Skånegatan i Göteborg.

Polisen: Vi ser det som en upptrappning

Skotten mot ett flerfamiljshus på Sommarvädersgatan är sannolikt en hämnd för onsdagens dubbelmord på Väderilsgatan. - Ja, mycket tyder på att händelserna hänger ihop, säger länskriminalens chef Sven Alhbin.

Klockan 13.30 sköts det på nytt i den hårt drabbade stadsdelen Biskopsgården. Ingen människa skadades, men kulor gick in i minst två lägenheter på Sommarvädersgatan.

- Det finns anledning att tro att det finns en knytning till dubbelmordet häromdagen. Vi ser det som en upptrappning, säger kommissarie Sven Alhbin.

Det rör sig alltså om en vedergällning?

- Ja, så ser vi det.

Alhbin ägnade stor energi på söndagens presskonferens åt att betona polisens oro för att "tredje man" kan hamna i skottlinjen:

- Vi måste jobba utifrån det perspektivet i första hand. Detta inträffade mitt på dagen. Vanliga människor – ungdomar, barnfamiljer och äldre – bor och rör sig i området. Vem som helst skulle kunna komma i vägen för en rikoschett, poängterar Alhbin.

Därför förstärks insatserna i stadsdelen under de närmaste dygnen med fler poliser och andra trygghetsskapande åtgärder.

Förutom att verkanseld nådde in i lägenheter, var det också en hel del folk ute på gården i det fina vädret när det började skjutas.

- Riskerna att allmänheten ska råka illa ut har ökat ytterligare med tanke på att det har skjutits mot ett flerbostadshus, säger polisens pressinformatör Jenny Widén.

Vittnen påstås sig ha sett två yngre män skjuta ett tiotal skott mot fasaden på huset och därefter försvinna på en moped.

- Vi har plockat in folk för förhör, men ingen är gripen som misstänkt, förklarar Alhbin.

Hur allvarlig är situationen?

- Jag står här, på en söndagseftermiddag, och pratar med media. Just av den anledningen att detta är djäkligt bekymmersamt, svarar Sven Alhbin.

Länskriminalen ser vidare söndagens skottlossning som en fortsättning på den öppna gängkonflikt som uppges ha startat med ett mord på Önskevädersgatan, den 5 juli 2012.

- Det är inte här och nu det händer. Detta har varit ett mönster, med olika typer av våldshandlingar grupperna emellan, ända sedan dess, konstaterar Alhbin.

Det handlar om rivalitet mellan unga män kopplade till Backa och Biskopsgården.

Under den senaste veckan har det exploderat vid tre tillfällen:

• Först i måndags på Väderilsgatan, då ingen skadades.

• Därefter i onsdags, då en 17-åring och en 28-åring sköts till döds.

• Dessutom under söndagen, då allmänheten klarade sig undan med ett nödrop.

Hur får ni ett slut på detta?

- Vi behöver hjälp från framför allt lokalsamhället, de goda krafterna i Biskopsgården. Men vi skall göra allt för att skapa trygghet, genom att synas i större omfattning i stadsdelen, avslutar Sven Alhbin.

Skottlossningen i Hammarkullen och den på Strömstadsgatan i Lundby har, enligt Sven Alhbin, ingenting med det pågående gängstriden i Biskopsgården att göra.

Det är helt separata händelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.