Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Polisen varnar: Julshoppare perfekta byten för tjuvarna

Trånga folkhav och distraherade shoppare är en utmärkt kombination för ficktjuvar. I julträngseln kan de snabbt knycka både mobil och plånbok – men det finns sätt att skydda sig.

Väninnorna Bodil Gustavsson och Yvonne Klingberg är på väg till ett julbord under tisdagseftermiddagen och tar vägen genom Nordstan. De tar sig igenom folkhavet som utgörs av julhandlare och pendlare – ficktjuvarnas eget julbord.

– Jag är inte så orolig, men jag sa att vi ska hålla i våra väskor. Och alltid ha dem framme på magen, säger Bodil Gustavsson.

LÄS MER: Klocka, armband och handväska till ett värde över 300 000 kronor – Anna bestals på Vallgatan

Bodil Gustavsson demonstrerar också hur hon har väskans rem över kroppen och inte bara över en axel.

– Så de inte kan rycka den. Jag brukar också lämna bilnycklar och betalkort hemma som jag inte behöver, säger hon.

Allt fler stöder inför jul

Det är större risk för ficktjuvar ute på stan under veckorna innan jul. Många är ute och handlar julklappar och när de rör sig på samma, trånga plats är det svårt att märka om en tjuv norpar mobilen ur ens ficka.

– Det ökar nu, vi kommer ha både ficktjuvar och plånboksstölder, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst, och fortsätter:

– Det är alla ställen i stan där det är mycket folk, och nu är det överallt.

LÄS ÄVEN: Många vet inte hur de spärrar mobilen

Polisen tipsar om att inte förvara sin plånbok i bakfickan eller i en väska på ryggen. Skulle man bli av med sitt kort rekommenderar de att spärra det med en gång och sedan anmäla stölden till polisen.

Väskan på barnvagnen ett lätt byte

På Fredsgatan bland affärerna rör sig väktare mellan julhandlarna. De berättar att inför jul får de hjälpa folk som blivit bestulna på mobiler eller plånböcker mer än vanligt. Ofta är det föräldrar som har hängt väskan på barnvagnen. När den hänger öppen och föräldern är upptagen med att titta på kläder eller liknande passar tjuven på och plocka värdesaker ur den.

Enligt väktarna arbetar ficktjuvar ofta i grupp där någon eller några distraherar offret, medan en annan stjäl telefonen eller pengarna.

Anthony Retoriano står utanför Arkaden men han oroar sig inte särskilt för ficktjuvar i Göteborg.

– Men när jag har varit utomlands har jag ibland känt att några gaddar ihop sig och närmar sig. Då tittar jag på dem för att visa "jag ser er". Det kan räcka att du visar att du vet vad de tänker göra, säger han.

LÄS MER: Succésiffror: 83 procent färre inbrott än i fjol

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.