Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är en arkivbild.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Bilden är en arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Polisen varnar för bedrägeriförsök i Göteborg

Flera personer ska under tisdagen ha blivit uppringda av någon som säger sig vara polis. Uppringaren ska ha varnat för stöldligor i området och erbjudit sig att ta hand om värdesaker. Nu varnar polisen för det misstänkta bedrägeriet – som hittills riktat sig mot polsktalande.

Under tisdagen ska polisen i Göteborg fått in en anmälan från tre olika personer som har blivit uppringda av någon som säger sig vara från polisen. Uppringaren ska ha frågat om personen i fråga förvarar guld, smycken eller pengar i hemmet för att sedan varna för att det finns stöldligor i området.

Personen som blivit uppringd ska sedan ha uppmanats lämna över värdesakerna till en polis som ska komma till adressen.

Men nu varnar polisen för samtalen, som misstänks röra sig om ett försök till bedrägeri.

– Det finns uppgifter som säger att den här uppringaren ger ett seriöst intryck och man varnas för pågående brottslighet i området. Men svensk polis ringer aldrig och begär att man ska göra såhär, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Hon förklarar att man känner igen tillvägagångssättet sedan tidigare under sommaren, men att det framförallt förekommit i södra Sverige. Ett tydligt mönster är att man riktar in sig på personer som talar polska.

– Det är en kvinna som ringer som talar polska och som ringer till polsktalande personer som bor i Sverige. Det verkar som att man väljer ut personer med polska namn så det kan vara bra att vara uppmärksam.

LÄS MER: Flera bedrägeriförsök mot äldre i Göteborg

Har varit aggressiv

Det finns även uppgifter om att uppringaren blivit aggressiv om hon har ifrågasatts.

– Vi känner att det är viktigt att gå ut och varna, säger Anna Göransson.

Hittills har man inte hört talas om något fullbordat brott, alltså att någon ska ha blivit lurad, utan det rör sig om försök till bedrägeri. Men Anna Göransson påpekar att det kan finnas ett mörkertal.

– Vi uppmanar alla som råkat ut för detta att anmäla till polisen. Och får man ett samtal och är osäker, så ska man lägga på och ringa 114 14 och fråga om det är någon som har ringt från polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.