Polisen varnar för åldringsrån

ANNONS
|

I torsdag ringde det på dörren till en 85-årig dam i Kortedala. Utanför stod en sköterskeklädd kvinna som pratade sig in och bad damen sätta sig i köket.

- Mamma sa att hon inte beställt någon undersökning men kvinnan tog upp ett stetoskop, lyssnade på hennes lungor och masserade hennes nacke. Hon satt hela tiden med ansiktet vänt från dörren, berättar 85-åringens son.

Han är mycket upprörd över det utstuderade sättet att lura sig in. När "sköterskan" hade gått upptäckte hans mamma att någon rotat runt i lägenheten och stulit hundralapparna hon hade hemma. Dagen därpå anmäldes stölden till polis.

ANNONS

Sedan dess har fler liknande händelser rapporterats. I går förmiddag ringde två okända kvinnor på porttelefonen hos en 87-årig man i Kortedala. De sa att de skulle lämna julklappar till hans granne, och försökte sedan ta sig in i lägenheten. Han lyckades dock hålla dem utanför dörren.

- Tillvägagångssättet pekar på att det är ett klassiskt försök till åldringsrån. Som tur var var det en rådig 87-åring, säger Stefan Gustafsson, talesman hos polisen i Västra Götaland.

På fredagseftermiddagen inträffade en liknande händelse på Olivedalsgatan i Linnéstaden. Två kvinnor trängde sig då in hos en 79-årig kvinna och genomsökte lägenheten. När hemtjänsten senare besökte kvinnan upptäckte de att hon blivit av med kontanter. Polisen uppmanar nu äldre personer att vara misstänksamma om okända personer ringer på.

- Det här går i vågor och återkommer med jämna mellanrum. Oftast är det två kvinnor. Ibland ber de om vatten, andra gånger om att få låna papper och penna. Och så här års ska man inte heller ha för stor julsympati, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS