Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På två dagar försvann tre katter i närheten av Slätta damm. En av dem hittades död i en papperskorg i området. De andra två – och ytterligare en handfull – saknas fortfarande. Bild: Privat
På två dagar försvann tre katter i närheten av Slätta damm. En av dem hittades död i en papperskorg i området. De andra två – och ytterligare en handfull – saknas fortfarande. Bild: Privat

Polisen utreder kattförsvinnanden på Hisingen – död katt hittad i papperskorg

Ett död katt i en papperskorg. En utredning om djurplågeri. Och flera saknade katter som dragit polisens uppmärksamhet till sig.
– Det finns saker som tyder på att det inte handlar om vanliga försvinnanden, säger utredaren Jennie Hedelin.

Polisen på Hisingen utreder just nu en härva av saknade och döda katter i området kring Slätta damm. Totalt har mellan fem och sju försvunna katter hamnat på polisens radar.

– Det finns saker som tyder på att det inte handlar om vanliga försvinnanden, säger Jennie Hedelin, utredare hos Hisingspolisen.

– Dels är det så många som har försvunnit inom en begränsad yta, dels har man hittat två döda katter som man inte riktigt kan säga hur de dött.

Tassar och svans stack upp ur påsen

Den första döda katten finns det i nuläget knapphändiga uppgifter om. Den andra hette Kofi och hittades i en allmän papperskorg, av en kvinna som sett efterlysningen av försvunna katter i området.

– Hon skulle bara slänga något och såg honom. Han låg längst upp och tassar och svans stack ut ur påsen.

Det berättar Amanda Klasson, vars katt Frans försvann samtidigt som Kofi i mitten av oktober. Tillsammans med ytterligare en kvinna vars katt Gucci försvunnit har Amanda och Kofis ägare gått ut med en vädjan på Facebook, där de ber sina grannar vara vaksamma.

LÄS MER: Sköt katt från bil – män åtalas

Misstänkt djurplågeri

Skador på den katt som hittats död väckte misstankar om att den behandlats illa.

– När ägarna tog honom till veterinären bedömde veterinären att Kofi varit död i ungefär tolv timmar. Skadorna skulle kunna vara orsakade av en bil, men veterinären sa att vissa saker inte stämmer överens med att han skulle ha blivit påkörd, säger Amanda.

Parallellt med jakten på de försvunna katterna har polisen inlett en förundersökning om misstänkt djurplågeri.

Det började med att Amanda hittade Frans gps-halsband under en sökinsats.

– Han har tagit av sig det själv tidigare, men nu fattades själva sändaren, säger Amanda.

I en svale nära halsbandet gjorde hon och hennes vän ytterligare fynd som fick dem att ringa polisen. Fynden ledde till en husrannsakan i en lägenhet i samma hus.

LÄS MER: Misstanken: Mannen vanvårdade undernärda katter

Kattrikt kvarter

Efter husrannsakan inledde polisen en förundersökning rörande djurplågeri. Några detaljer kring fynden, lägenheten och eventuella misstänka vill de dock inte dela med sig av.

Polisen understryker att det än så länge inte finns säkerställda kopplingar mellan det misstänkta djurplågeriet, de döda katterna eller katterna som fortfarande är försvunna.

Att polisen utreder kattförsvinnanden är relativt sällsynt.

– Det händer att vi får titta på fall med försvunna katter, men det är kanske inte det vi jobbar med varje dag, säger utredaren Jennie Hedelin.

Vad är nästa steg i utredningen?

– Det kan jag inte gå in på.

Jag mår skitdåligt ärligt talat, det går inte att sova om nätterna

Enligt Amanda Klasson bor det många katter i deras kvarter. Precis som Kofis ägare flyttade Amanda och hennes sambo dit för att området är bra för fyrbenta vänner.

– Vi har båda varsin katt kvar som nu inte får gå ut längre. Edith börjar bli lite knäpp men hon kan ändå hantera det. Frans hade blivit galen.

Rösten brister när hon berättar om saknaden.

– Jag mår skitdåligt ärligt talat, det går inte att sova om nätterna. Frans följde alltid efter mig, skulle alltid vara nära. Han brukade natta mig, kom och la sig på mig en stund innan jag somnade. Om några dagar fyller han fem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.