Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Polisen utreder hets mot folkgrupp

Polisen utreder just nu hets mot folkgrupp efter nazistiska NMR:s icke tillståndsgivna demonstration i Göteborg den 17 september. Inför lördagens nazistiska demonstration förbereder sig nu polisen med extra resurser. – Vi kommer vara många poliser på lördag, säger Klas Friberg, regionspolischef vid polisen i Göteborg.

Efter nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration den 17 september, utreder nu polisen hets mot folkgrupp, det uppgav Klas Friberg vid polisen, under onsdagens pressträff inför NMR:s demonstration i Göteborg på lördag.

– Vi kommer vara många poliser på lördag, säger Klas Friberg, regionspolischef vid polisen i Göteborg.

Han berättade även att alla brott kommer att lagföras, oavsett om demonstrationen har tillstånd eller inte.

LÄS MER: Polisen rustar för nazistdemonstrationen

Inga motdemonstranter

Under söndagsförmiddagen den 17 september inkom flera rapporter om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Göteborg.

De uppgavs ha startat vid Liseberg och har tågat via Avenyn till Gustaf Adolfs torg.

– De var runt 50 till antalet och ropade något om förrädare. Det såg väldigt lugnt ut, det fanns inga motdemonstranter, sa ett vittne till GP som stod på Avenyn, då.

Senare under kvällen meddelade polisen att en förundersökning hade inletts mot demonstrationen, då den inte hade något tillstånd. 

– Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, sa Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst, då.

LÄS MER: Nazister marscherar i centrala Göteborg

Normalt sett behövs inte tillstånd

Om en demonstration inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så behöver den inte vara olaglig, även om det är en icke-tillståndsgiven demonstration. Men polisen har ändå valt att utreda om något lagbrott begåtts. 

– Det är en demonstration som man normalt sett behöver tillstånd för, den är av den karaktären. Har den inte tillstånd så kan det misstänkas att brott är begånget, har Johan Josarp, tidigare sagt. 

Det är polisen själva som upprättade en anmälan mot demonstrationen, men polisanmälningar kan även komma in från andra personer. 

– Det kan komma polisanmälningar från andra håll, från personer via telefon och internet, men det är ingenting som polisen vet något om just nu, har Johan Josarp, tidigare sagt.. 

Enligt honom visste polisen inte att dagens demonstration skulle ske på förhand. 

– Det fanns ingen underrättelse om detta vad jag vet. Det kom in telefonsamtal till oss när de samlades utanför Liseberg.

Det är sedan tidigare bestämt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i centrala Göteborg den 30 september. De har tidigare fått nej till att demonstrera på Götaplatsen och tilldelats en annan rutt av polisen, ett beslut som de har överklagat. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.