Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen storsatsar - flygförbud under nazistmarschen

Inför lördagens nazistmarsch har polisen infört flygförbud över centrala Göteborg. Samtidigt höjer Sahlgrenska sjukhuset beredskapen efter bedömningen att det kan bli sammandrabbningar. – Det är en stor kommendering, den största på flera år, säger Thomas Fuxborg vid polisen, om insatsen.

Omkring 1 000 nazister från Nordiska motståndsrörelsen väntas under lördagen demonstrera och marschera genom centrala Göteborg under fyra timmar. Dessutom väntas drygt 10 000 motdemonstranter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I onsdags avslöjade GP att vänsterextremister i utlandet kommer att bussas till Göteborg för att delta i motdemonstrationerna.

Inför den uppmärksammade dagen har polisen satt in stora resurser från samtliga polisregioner. Dessutom kallas resurser från Nationellt Operativt Centrum (NOA) in.

LÄS MER: Polisen förbereder sig inför sammandrabbningar

"Det är flygförbud som gäller"

Nu tar Polismyndigheten höjd för att förstärka säkerheten. Bland annat har ett flygförbud utfärdats, vilket innebär att varken drönare och helikopter får vara i närheten av demonstrationerna.

– Det är ett område på 3 500 fot upp i luften och en radie på tre nautiska mil på marken från centrum på området mellan 11.00 och 20.00 som det är flygförbud vid mellan Scandinavium och fram mot allén, strax innan Slussgatan, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst och fortsätter:

– Vi vill inte ha flyg inom det här området. Det är flygförbud som gäller, vilket är ett beslut som fattats på begäran av NOA. Man kan befara att det kan bli en konfrontation och då har vi tagit höjd för att det skulle kunna inträffa.

Polisen uppgav även under onsdagen att poliser kommer att bära kroppskameror under demonstrationen.

– Det gör vi för att kunna dokumentera de brott som sker. Vi har också organiserat en stor utredningsorganisation för att kunna fullfölja eventuella förundersökningar och anmälningar om brott, som blir följden av den här dagen, sa Klas Friberg, regionpolischef, under onsdagens presskonferens.

"Vi måste jobba med omfall"

Thomas Fuxborg berättar att beslutet att införa ett sådant tillstånd var ett självklart.

– Vi har en planerad demonstration, motdemonstrationer och tillståndsgivna demonstrationer. Vi måste jobba med omfall, alltså sådana saker som inte är planerat att hända. Vi kommer ha poliser på plats i helhet och det här är en nationell särskild händelse. Det är en stor kommendering, den största på flera år, säger Thomas Fuxborg.

Utöver flygförbudet kommer det finnas poliser utstationerade över hela Göteborg – inte enbart vid demonstrationerna.

Gått upp i stabsläge

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset höjer beredskapen. I ett meddelande som skickats ut till de anställda framgår att man befarar att personer skadas i konfrontationer – därför går sjukhuset upp i stabsläge.

Det innebär i praktiken att de är förberedda på att ta emot fler skadade personer än normalt.

– Akutmottagningarna har antingen gjort resursförstärkning eller har medarbetare i beredskap som kan komma in och arbeta om det skulle behövas. Transfusionsmedicin har som en extra åtgärd fyllt på sina lager. Om det blir många skadade kommer dessa att fördelas mellan akutmottagningarna, enligt en särskild fördelningsplan, har Catharina Jacobson, strateg för Sahlgrenska universitetssjukhus krisberedskap, sagt i ett uttalande tidigare i veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.