Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg.
Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg.

Polisen skyller på sjukvården: ”Skriv ut mindre”

Sjukvården skriver ut för mycket narkotikaklassade tabletter, hävdar polisledningen efter GP:s granskning. Samtidigt vill Läkarförbundet ha fler verktyg för att stoppa överförskrivning.

ANNONS
|

GP har i flera artiklar och tv-inslag de senaste dagarna visat hur lätt det går att köpa narkotikaklassade tabletter på gatan utanför exempelvis Östra sjukhuset och på Masthuggstorget i närheten av substitutionsmottagningen.GP har bland annat talat med Ulf Merlander, polisområdeschef i Nordost om gatulangningen, som menade att han inte var beredd att ”lägga så mycket resurser på att jaga gamla läkemedelsmissbrukare”.

Han får stöd från polismästare Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

–Det är klart att vi ska jobba mot den här brottsligheten men jag håller med Ulf om att detta är en arbetsuppgift bland andra. Vi ser andra arbetsuppgifter som är väl så angelägna och som vi måste prioritera, säger Nord och nämner alkoholförsäljning till 14-åriga ungdomar, öppen narkotikaförsäljning i bostadsområden och människohandel.

ANNONS

Samtidigt kastar polismästaren in en brasklapp:

–Just nu är detta inte prioriterat, om det inte visar sig att försäljning av narkotikaklassade tabletter är ett galopperande eller akut problem.

Erik Nord ser problemets grund i sjukvårdens förskrivning av de narkotikaklassade preparaten.

–Det är inga dåliga mängder som förskrivs om man kan sälja preparaten i den omfattningen som framgår av GP:s artiklar. Alltså borde det vara fråga om en ganska stor överförskrivning. Sjukvården måste fundera över under vilka premisser man skriver ut de här preparaten, säger Nord.

Han säger att det ”känns lite avigt” för polisen att stå och spana mot ett sjukhus.

–Det är som att vi slår knut på oss själva.

Emma Spak ansvarar för läkemedels- och it-frågor på Läkarförbundet och hon reagerar också på GP:s artiklar. Hon vill inte bara skylla situationen på överförskrivning.

–Vad jag förstår det om läkemedel från flera källor, förskrivna, importerade och tabletter köpta på nätet.Men det vi kan göra är givetvis att förbättra systemen som finns för att förhindra överförskrivning. En sådan reform som Läkarförbundetvill få på plats är en nationell läkemedelslista där alla läkare skulle kunnase samtliga recept som en patient har. I dag kan vi enbart se vilka uttag som redan gjorts, säger Emma Spak.

ANNONS

Hon vill också se större fokus på kontinuitet i vården så att läkare får bättre förutsättningar att följa upp de patienter som fått utskrivet starka mediciner och därmed riskerar att fastna i ett beroende.

–Det är givetvis väldigt viktigt att vi får till en sådan uppföljning genom en patient ansvarig läkare. Ju tidigare vi kan fånga upp sådan problematik desto bättre, säger Emma Spak.

Även många GP-läsare har hört av sig efter vår granskning.

– Äntligen någon som talar om de här problemen. Någon måste få stopp på knarkhandeln och människorna som fallit ditmåste samhället fånga upp. Om folk bara visste hur många som lider av missbruk och psykproblematik, säger en kvinna som hört av sig via telefon.

– Jag hade ingen aning om att det såg ut så här på gatan. Men det är viktigt att det lyfts. Nu saknar jag bara ett svar från de som ansvarar för psykiatrin och beroendevården. Hur tänker ni hjälpa alla dessa människor som hamnat på gatan och självmedicinerar? säger en man.

ANNONS