Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen sätter in stora resurser

De senaste nätternas oroligheter i Backa har tvingat Göteborgspolisen att sätta in stora resurser. – Kosta vad det kosta vill. Pengarna får vi räkna i efterhand, säger Lars Klevensparr.

Chefen för polisen i Storgöteborg, Lars Klevensparr, höll på onsdagen en presskonferens om polisens insats mot oroligheterna i Backa. Under onsdagen har man uppgraderat insatsen till en så kallad särskild händelse vilket betyder att myndighetens samlades resurser kan tas i anspråk.

Lars Klevensparr berättade om rutinerade poliser, som normalt sett känner sig trygga i Backa, som nu upplevt sig trängda. Enligt honom har poliserna tvingats göra en bedömning om det varit säkert att närma sig vissa delar av Backa.

GP:s reporter ställde då frågan om poliserna fått order om att inte ingripa under natten utan i stället avvakta?

– Många gånger kan det faktiskt vara bättre. Det beror givetvis på vad som händer.

Men många av de boende där har känt sig väldigt ensamma. De är ju faktiskt mitt bland brinnande bilar och så kommer ni inte ut på en och en halv timme...

– Så har jag inte uppfattat det alls utan vi har varit närvarande hela tiden.

Tvärtom har boende i Backa ringt till GP under hela onsdagen med uppgifter om att polisen avvaktat med att åka fram till de brinnande bilarna och låtit våldsverkarna härja fritt.

Lars Klevensparr förklarade senare under presskonferensen att många av områdespoliserna i Backa är unga och relativt nya som poliser.

– Om de känner oro? Ja de gör de, och vi har stor respekt för det. Men det är inte på något sätt att vi tvekar att ingripa.

Polisinsats gnistan som tände

Efter ett par dygn av brända bilar, i ett Backa som kallats laglöst land, gör polisen nu ökade insatser för att trygga invånarna i stadsdelen. Samtidigt medger polisen att det var ett ingripande som utlöste händelserna.

– Ja, vi betraktar det så, säger Lars Klevensparr.

– Men när vi ska ta två tjuvar på bar gärning och det uppfattas som uppsåt från vår sida, så gör det mig jättebekymrad.

Händelsen inträffade natten till i måndags när en polispatrull jagade två misstänkta inbrottstjuvar på en motorcykel. I en rondell stötte de ihop och en av de två skadades. När den andre sedan greps uttalade han; "Det här kommer ni att få känna av".

"Det är redan kört"

De två följande nätterna sattes 18 bilar i brand, varav tre polisbilar och en väktarbil, och polisen tror att det handlar om ett 20–30-tal personer i åldrarna 18–30 år som nu ligger bakom. Trots att de var maskerade hävdar han att många av dem är kända, vissa grovt kriminellt belastade.

Från och med onsdagen har den polisiära närvaron i området ökat markant med såväl uniformerad som civil polis, med fokus på dialog och att skapa trygghet. Trots det tror inte Lars Klevensparr att det kommer att hjälpa då problemet är ett samhällsproblem med mycket större omfattning.

– Även om vi får 200 poliser till så kommer vi inte att lösa det här. Mycket av det här är redan kört. De som är 17-20 år, givetvis kan vi få tillbaka en och annan på den "smala banan"...

Han fortsätter senare:

– Jag är inte ens säker på att det, ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, är det bästa att öka polisens resurser. Jag kanske borde ha fått hälften, och den andra hälften borde ha gått till skolan...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.