Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Magnus Albrektson driver Park Lane.

Polisen: Park Lane-utredning inte nedlagd

Nattklubbs-vd:n fick besked om att förundersökningen om stöld på Park Lane lagts ner. Men det hela handlade om ett administrativt misstag inom polisen. – Det här ökar ju inte direkt förtroendet för polisen, säger Park Lanes vd Magnus Albrektson.

Det var under midsommarhelgen som en man bröt sig in i Park Lanes lokaler på Avenyn och stal ljud- och ljusutrustning, kläder och cd-spelare för minst 200 000 kronor, enligt Magnus Albrektson.

Tjuven fångades på bild när han huserade runt i lokalerna. En övervakningsfilm som sedan lämnades över till polisen.

Magnus Albrektson lade då ut en maskad bild av den misstänkte på sin Facebook-sida för att förmå tjuven att lämna tillbaka stöldgodset. Det gjorde han inte, men Magnus Albrektson fick snabbt tips på ett namn som han överlämnade till polisen.

Trots bevisningen fick Magnus Albrektson på tisdagen besked från polisen om att förundersökningen lagts ner. Det gjorde honom minst sagt upprörd. Han försökte under dagen få besked från polisen om hur något sådant kunde ske, utan resultat. Han skrev om händelsen på sin Facebooksida:

"Tydligen för jobbigt att utreda detta, eller för komplicerat, eller för oklart att styrka brott, eller en åklagare som har vaknat på fel sida – fan vet – men nu har vi fått ett brev där det står kort och gott att: Detta läggs ner, brott går ej att styrka. Herregud, är det konstigt att saker och ting håller på att gå käpprakt åt helvete, är det konstigt att människor vänder sig till "mindre nogräknade figurer" för att via sådana skipa rättvisa och få tillbaka sina saker".

Sent på tisdagseftermiddagen hade Bertil Classon, enhetschef för krimjouren, lyckats reda ut vad som skett.

- Vi tror att en administratör utanför krimjouren skrivit fel på en siffra, säger han. Man har haft ett ärende med ett liknande diarienummer, och de två ärendena har förväxlats.

Bertil Classon hävdar att ärendet inte är avskrivet, att det fortskrider och kommer att redovisas till åklagare inom ett par veckor.

- Gärningsmannen är klart identifierad och utpekad, han har till och med gjort vissa medgivanden i förhör, säger han. Vi är lika överraskade som ägaren till Park Lane över att ett sådant här misstag kunnat ske.

Magnus Albrektson är nöjd med att ärendet faktiskt inte är nerlagt, men tycker ändå det är märkligt att det kan bli så fel.

- Polisen har redan lågt förtroende när det gäller vardagsbrott, säger han. Sådant här gör inte direkt saken bättre. Vi får väl hoppas att det handlar om ett systemfel, som de säger. Men jag har också kritiserat och ifrågasatt, vilket verkar ha gett resultat. Och då är det väl bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.