Polisen om attackerna: Det är oroväckande

Onsdagskvällen präglades av kaos och bilbränder i Bergsjön i Göteborg. Maskerade ungdomsgäng kastade sten och smällare mot polis och räddningspersonal och byggde upp brinnande barrikader. – Att vi ska behöva täcka ambulanspersonal för att de ska kunna komma fram och göra sitt jobb... Det gör mig bestört, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region Väst.

ANNONS
|

Attacken mot polisen började enligt presstalesmannen 20.20-tiden på onsdagskvällen. Polisen var då på plats i området för att genomföra trygghetsskapande åtgärder när mellan 15-20 ungdomar gick till attack.

Totalt fem bilar sattes i brand och stenar kastades mot både polis, ambulans och räddningstjänst. Räddningstjänst och ambulans var tvungna att invänta poliseskort för att kunna åka in i området under gårdagskvällen.

Två poliser blev belysta med grön laser, vilket kan ge allvarliga bestående skador.

– De kunde fortsätta arbeta, men skulle sedan kontrolleras på sjukhus så snart som möjligt. Det uppstår en hetta, värme, som gör att synen slås ut och kan få bestående skador. Man bländas av det mycket, mycket kraftiga ljuset, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region Väst.

ANNONS

Ambulanspersonal attackerad

Även ambulanspersonal och polishelikoptern utsattes för den gröna lasern, och en civilperson fick en sten kastad på sig i tumultet.

– Jag vet att personen kunde ta sig upp till en vän, för att sedan själv uppsöka vårdcentral eller sjukhus, säger Thomas Fuxborg.

Totalt brändes fem bilar under kvällen och natten och det brann i en butik vid Komettorget. En ruta på en polisbil krossades och det uppstod diverse plåtskador på flera andra polisbilar.

Händelserna rubriceras i nuläget som våld och försök till våld mot tjänsteman, misshandel, våldsamt upplopp och skadegörelse, men rubriceringarna kan komma att ändras med utredningen.

Vad har ni för spaningsläge på de identifierade personerna?

– Det är det vi ska gå igenom nu efteråt och sammanfatta det som hänt. Och sedan se om vi kan binda dem till detta, säger Thomas Fuxborg.

De misstänkta personerna är födda mellan 1987 och 1999.

Arbetar ni efter teorin att det kommer fortsätta med upploppen?

– Vi kommer göra allt för att det inte ska uppstå igen, genom att vara där med synlig polisnärvaro i området och försöka förhindra att det blir en fortsättning.

Vad är er reaktion, från polisens sida, att man attackerar blåljuspersonal på det här sättet?

ANNONS

–Man blir förbannad och arg. Att inte folk förstår att vi är där för att hjälpa de boende. Och sen när folk blir skadade och vi inte kan komma dit, att vi ska behöva täcka ambulanspersonal för att de ska kunna komma fram och göra sitt jobb.. Det gör mig bestört.

"Det är oroväckande"

Thomas Fuxborg säger att den här typen av social oro inte har förekommit så ofta den senaste tiden, men att när det händer så har man ett tydligt syfte med attackerna.

– När det väl sker, så har man ju för avsikt att skada blåljuspersonal. Och det är oroväckande, det känns inte alls bra.

ANNONS