Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under helgen har det kommit ett stort antal larm om äggkastning till polisen. Bild: Carina Nilsson
Under helgen har det kommit ett stort antal larm om äggkastning till polisen. Bild: Carina Nilsson

Polisen om alla äggkastare: ”En fara”

Under Halloweenhelgen har polisen fått in anmälningar om ett stort antal äggkastare. Ägg har kastats mot både bostäder och trafik.
– Det kan faktisk innebära en fara, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

När polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr tittade igenom lördagskvällens och nattens alla händelser i polisområde Väst reagerade han på en sak – alla larm om äggkastare:

– Det verkar ha varit lite av ett fenomen under dygnet i hela polisregionen, den typ av ofog, berättar han.

LÄS MER: Konfronterade äggkastare – misshandlades brutalt

Det kommer in till polisen som ”ofog barn och ungdomar”, men Svedemyr vet inte hur gamla äggkastarna varit.

Han säger att det rör sig om ett tiotal anmälda fall i Göteborg, men att det även skett i alla andra delar av Polisområde Väst.

Ägg och sten mot tåg

Han nämner adresser i exempelvis Partille, Mölndal, Haga, Kortedala och Önnered. Här har det kastats mot både bostäder och trafik.

– I ett område var det sju ungdomar som kastade ägg mot ett hus. Och det kastades ägg och sten mot tåg över järnvägen på gamla riksvägen i Mölndal, säger Fredrik Svedemyr.

LÄS MER: Äggkastning stoppar busstrafik

Under lördagskvällen skrev GP om att busstrafiken stoppades vid ett antal hållplatser i Landvetter på grund personer som kastade ägg mot bussar.

– Det var för otryggt för förarna, sa då Carl Hansson, störningskoordinator på Västtrafik.

”Kan innebära fara”

Hur ser man inom polisen på detta beteende?

– Vi har tagit upp anmälningar om ofog. I en del fall har vi åkt ut till platsen och det tar resurser från annan brottslighet, säger Fredrik Svedemyr och fortsätter:

– I de fall man kastar ägg och sten mot bilar och bussar kan det faktisk innebära en fara för personer. Man kan bli rädd om man ligger och kör och plötsligt får ett ägg mot vindrutan, det kan förorsaka en olycka. Det är ingen bra grej.

LÄS MER: Ica-butiken stoppar unga äggköpare under Halloween

Under lördagen kunde GP berätta om att en ICA-butik i Stenungsund valt att införa åldersgräns för att få köpa ägg nu under Halloweenhelgen. Detta efter att man hört om ungdomar som kastat ägg mot personer.

– Det är jättesynd att det ska behövas. Men jag tycker ändå att har vi den möjligheten så tar vi den möjligheten, sa då Ica-Handlare Robert Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.