Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisen: Oklart hur kraftig bomben var

Det var en hemmagjord bomb i bilen som stoppades vid en rutinkontroll på Hisingen på fredagseftermiddagen. Det uppger polisen för GP.

Bilen stoppades på Långströmsgatan, en gata som avgränsar mellan stadsdelarna Biskopsgården och Lundby på Hisingen, på grund av ett misstänkt trafikbrott. Föraren saknade körkort och har rapporterats för flera grova olovliga körningar tidigare, enligt polisen.

När bilen söktes igenom hittades misstänkt sprängmedel.

Föraren och en passagerare, samt en man som senare anträffades på platsen, greps och anhölls senare misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Under fredagskvällen sprängde polisens tekniker det misstänkta föremålet och enligt Christer Fuxborg, polisens presstalesman vid region väst, handlade det om en "hemmagjord bomb".

- Men jag har inte sett någon rapport än och vet därför inte riktigt vilken dignitet bomben hade. Om den hade kunnat ställa till med rejäl förödelse eller inte.

Under lördagen har de tre männen förhörts, uppger Fuxborg.

- Under sen eftermiddag kommer en åklagare fatta beslut om de ska vara fortsatt anhållna eller om någon ska försättas på fri fot, säger han vid 16-tiden.

Kan man bli släppt om man åkt omkring med en bomb i bilen?

- Om flera åker omkring i en bil så har alla kanske inte med bomben att göra. Förhören i dag kanske indikerar på att någon av de anhållna bara råkade befinna sig i bilen vid tillfället och inte alls hade kännedom om sprängmedlet, säger Fuxborg.

Hur gamla är de anhållna männen?

- Det har inte skrivits in i händelserapporten ännu.

Presstalesmannen kan heller inte säga något om vad som framkommit i förhören som hållits under lördagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.